@kamdz: W tamtejszych restauracjach, w których pracowałem, najbardziej "rozwalająca" wersja śniadaniowa, to pancakes (3 lub 5 w zależności od wersji cenowej), maple syrup (czyli to, o czym mowa: w wersji sztucznej - wliczone w cenę, naturalny + $1.00), a do tego do wyboru kiełbaski lub bekon. Osobno - wszystko przepyszne. Połączenie - ohyda. http://farm6.static.flickr.com/5246/5254420774_fbcef2d198.jpg
@evenstar: Może gdybyś na poteflonie zesmażyła je bez tłuszczu i dolała tyle ciasta, żeby starczało do brzegów, to może wtedy wyszły by takie jak na filmach? ;P
@kasiknocheinmal: kto wie, ja takiej nie posiadam;) Chociaż i tak wzięłam najmniejszą jaką mam w domu [20 cm niecałe jakoś] i chciałam okrąglutkie robić, to albo grube placki wychodziły, albo nie dało się ich dobrze rozsmarować;) z resztą pieprzyć wygląd, smaczne są!;)
Wypróbowałem przepis. Pancakesy wyszły wspaniałe, przy tym jak rozlewałem prawie za każdym razem były idealne okrągłe. Używałem patelni do naleśników i smażyłem bez kropli oleju.
Polecam :]
BTW zamiast syropu klonowego użyłem toffi, takiego do polewania lodów.
Coś nie bardzo ten przepis...Wystarczą składniki jak na zwykłe naleśniki plus proszek do pieczenia i troche roztopionego masła...Smażenie na najzwyklejszej patelnii bez kropli tłuszczu...Trzeba ją dobrze rozgrzać i wylewać mało ciasta tak aby całe w minutę robiły się przypieczone i już można odwracać.Dziękuję za uwagę:)
Po raz kolejny podpinam się pod konto męża :] Bo aż muszę się wtrącić :D Przepis jak najbardziej na amerykańskie naleśniki, wykonanie typowe dla polskich placuszków. Amerykańce smażą na płaskiej powierzchni, mają te swoje paskudne płyty indukcyjne i używają ich zamiast patelni. W związku z tym prawie nie wykonalne jest użycie do takiego smażenia oleju, dlatego placuszki wychodzą gładziutkie i równiutko przyrumienione. Co do kształtu, trzeba lać cienkim strumieniem i nie ruszać
@evenstar: Hm, to może za dużo ciasta? Bo mnie się w sumie z bardzo podobnego przepisu udało całkiem nieźle, na zwykłej patelni teflonowej. Zdjęcia na dowód. Kwestia poeksperymentowania i wprawy :D
@monku: nie rozleje się ale będzie wtedy za grube i w środku niedopieczone a z wierzchu podpalone, a robiłam na najmnijeszym możliwym ogniu. Z wym, że właśnie na patelni zwykłej... ;)
Tak na szybko przejrzałem kilka przepisów wyrzuconych przez google to nigdzie nie dodają maślanki. Wszędzie dodają mleko i roztopione masło, no chyba że to jest właśnie maślanka, bo dla mnie te kefiry itd. to zawsze była zagadka.
I jeżeli już używasz amerykańskich nazw to albo "american pancakes" albo amerykańskie naleśniki. Takie hybrydy brzmią głupio.
Komentarze (176)
najlepsze
A na naleśniki takie jak na filmach zawsze miałem ochotę
Chyba w końcu kupię odpowiednią patelnię i sobie zrobię
http://vernabob.com/blog/wp-content/uploads/2008/02/pancakes.jpg
A rozsmarować, ale właśnie na takiej naleśnikowej patelence? Może to by dało radę?
Polecam :]
BTW zamiast syropu klonowego użyłem toffi, takiego do polewania lodów.
I jeżeli już używasz amerykańskich nazw to albo "american pancakes" albo amerykańskie naleśniki. Takie hybrydy brzmią głupio.