W dzisiejszym GzW przedstawię łatwy sposób na wystylizowanie ciasta na kształt plastra miodu. Będzie to tort czekoladowo- bananowy. Do nadania odpowiednich kształtów będzie potrzebna folia bąbelkowa.
Podane niżej składniki zostały użyte do tortu o średnicy 26 cm.
Składniki na biszkopt:
* 6 jaj
* 4/5 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki kakao
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem bananowy:
* 500 gramów serka Mascarpone
* 1/2 szklanki cukru pudru
* Jogurt bananowy
* 2 dorodne banany
* 100 gramów miękkiego masła
(Opcjonalnie dwa dodatkowe banany na wyłożenie pierwszej warstwy tortu)
Składniki na poncz:
* 1/3 szklanki ciepłej wody
* 2 łyżki midou
* Cytryna
Składniki na masę wierzchnią:
* Około 300 gramów masy krówkowej (moja puszka zawierała 400 gramów)
* 1/3 szklanki śmietany 18%
* 100 gramów masła
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1/3 szklanki wody
Pomoce kuchenne:
Mikser, tortownica, trzepaczka, miski, rondelek, papier do pieczenia, folia bąbelkowa.
Pracę rozpoczynamy od przyrządzenia biszkoptu. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
W drugiej misce ubijamy białka stopniowo na końcu ubijania dodając cukru. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę wszystko razem ubijamy.
Do powstałej masy bardzo delikatnie dodajemy suche składniki: mąkę, kakao i proszek, najlepiej mieszając w jedną stronę:
Zawartość miski przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na 40 minut- do tak zwanego suchego patyczka.
Kiedy biszkopt się piecze, należy zadbać o krem. Do miski wrzucamy Mascarpone z masłem i miksujemy razem. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy zmiażdżone banany oraz jogurt i wszystko razem mieszamy:
Upieczony biszkopt kroimy na trzy części. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód z sokiem z cytryny i skrapiamy nim biszkoptowe krążki. Opcjonalne banany obieramy i kroimy w plasterki, a następnie umieszczamy na spodnią część biszkopta:
Przekładamy tort kremem:
Przyrządzenie masy zewnętrznej rozpoczynamy od zmiksowania masy krówkowej z masłem:
Następnie w małym rondelku gotujemy wodę.Rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki wody i zostawiamy na 5 minut. Następnie przekładamy ją do miseczki i umieszczamy na rondelkiem z wrzącą wodą. Żelatyna musi się rozpuścić, ale nie może zacząć się gotować. Tak powstałą substancję mieszamy ze śmietaną i dodajemy do masy krówkowo- masłowej:
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy po torcie:
I obkładamy wcześniej wyciętą folią bąbelkową (kółko średnicy tortownicy i bardzo długi pasek na wysokość tortu)
Tort musi posiedzieć w lodówce do stężenia masy zewnętrznej co najmniej 3 godziny.
Oto efekt końcowy:
Komentarze (25)
najlepsze
@kaef:
@niepoprawny_marzyciel:
Bardzo fajny pomysl :D Dzięki ze sie ze mna podzieliliście : )