Marmurek drobiowy z szynkowara
Mój znajomy na pytanie czy wie co je odpowiada że nie, i że dobrze mu z tym. Ja niestety jestem bardziej dociekliwy i zdarza mi się popatrzeć na etykietę i poszukać na niej składu. Robię tak również przy wędlinach i nagle jak bym tracił apetyt. Te wszystkie
MOM, sojowe wypełniacze i tysiące różnych E. No i sól, nie wiem czy wiecie, ale człowiek nie powinien zjadać więcej niż 5 gramów soli dziennie. Zjada wielokrotnie więcej, nie dla tego, że nagle zaczął posypywać kanapki z pomidorem całymi łyżkami. Dziś sól pochłaniamy głównie w wysoko przetworzonej żywności, w tym w wędlinach, które są faszerowane spulchniaczami, sztucznie nawadniane (co by było ich więcej) no i pełne wskazanego MOMu. Żeby nadać im odrobinę smaku trzeba dodawać właśnie gigantyczne ilości soli, którą klient zjada nie zawsze świadomie. Czy jest jakaś droga walki z tym, a no jest, jest nią produkcja własnych domowych wędlin.
Sam od dawna piekę domowy chleb i robię domowe wędliny. W kilku kolejnych notkach podrzucę wam kilka sprawdzonych, łatwych i niedrogich przepisów na wędliny z szynkowara. W domowych warunkach właśnie szynkowar jest najłatwiejszym i najlepszym rozwiązaniem. Samo urządzanie nie jest drogie, w pewnym popularnym serwisie aukcyjnym można zestawy szynkowar + termometr kupić już od 30 zł.
Na początek zacznę od dietetycznej, bardzo prostej do wykonania wędliny drobiowej (kurczak + indyk) o znikomej ilości tłuszczu. Nie wymaga ona peklowania mięsa czyli jest możliwa do wykonania w 12 godzin. Z czego większość to chłodzenie, naszej uwagi będzie wymagała tylko przez 2 godziny. Na własny użytek nazywam ją marmurkiem drobiowym.
Marmurek drobiowy z szynkowara
Składniki:
Około 600g fileta z piersi kurczaka
0,5kg mielonego mięsa z indyka
1 płaska łyżeczkę do herbaty soli
1 płaską łyżeczkę do herbaty drobno zmielonego pieprzu
1 czubata łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
3 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego majeranku
0,5 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (opcjonalnie)
3 łyżeczki suszonych warzyw (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Pierś pozbawić błon i tłuszczu, pociąć w kawałki 5x5 cm
- Dodać mięso mielone, przyprawy i sól. Mieszać ręka przez około 10 minut, aż mięso puści klej. Powinno się kleić do ręki.
- Szynkowar wyłożyć workiem i przełożyć do niego masę.
- Parzyć przez 90 minut w temperaturze 85 stopni, wkład powinien osiągnąć temperaturę 72 stopni. Temperatury są tu bardzo istotne, dlatego niezbędny będzie termometr
- Szybko przełożyć szynkowar do zimnej wody i schłodzić. Odlać nadmiar płynu, nie otwierając szynkowaru.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Dobrze przez całą noc.
- Wyjąc z szynkowaru, jeżeli wędlina przykleiła się polać szynkowar wrzątkiem.
- Kroić na cienkie plasterki. Jest pyszne.
Smacznego
Komentarze (8)
najlepsze
http://nomart.redcart.pl/p/485/1713546/woreczki-do-szynkowara-atest-szynkowar-dla-wedliniarzy-domowych.html