Z cyklu #
gotujzwykopem przy okazji #
konkurskulinarny użytkownika @
Swallow25:
Prosty sposób na krewetki
Krewetki świeże lub mrożone - te drugie z pewnością będą świeższe, jeśli mieszkacie w kraju nad Wisłą... Aby rozmrozić po prostu włóżcie je do miski z ciepłą wodą z kranu na 15 minut, w tym czasie przygotujecie całe danie...
Świeże krewetki rozetnijcie od wypukłej strony i wyciągnijcie dokładnie czarną nitkę ze środka. to jest jelito, którego nie chcecie jeść.
Przede wszystkim przygotujcie składniki:
40 g masła
3-4 ząbki czosnku
pół papryczki chili
sól, pół cytryny
zielona pietruszka / kolendra
3 łyżki oliwy EV
50 ml białego wina
ciabatta / bagietka, ewentualnie grzanki z oliwą
Czosnek siekamy/wyciskamy, papryczkę siekamy drobno i w czasie, gdy krewetki się rozmrażają, te dwa składniki podsmażamy na 20 g masełka. Czas smażenia 1 - 2 minuty, średni ogień.
Jeżeli nie planujecie świeżego pieczywa lub udziału innych potraw, można przygotować sobie grzanki z dobrą oliwą:
Krewetki wrzucamy na patelnię i smażymy 1,5 minuty z jednej strony. Po tym czasie dodajemy oliwę, resztę masła, odwracamy krewetki, dolewamy białe wino i odparowujemy. Nie zwiększać temperatury!
Jeżeli krewety były świeże, to obracamy je rozcięciem do dołu i dosmażamy jeszcze minutę.
Na koniec dodajemy pietruszkę (ewentualnie kolendrę), mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Doprawiamy sola morską i cytryną.
smacznego!
Komentarze (16)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Robię podobnie, ale trochę większa ilość dodatków i bez białego wina, również polecam tę drogę.
Edit: Teraz popatrzyłem jeszcze, prawie wszędzie podkreślają, że ma być to zimna woda albo mają stać w temp. pokojowej.
@novyr9: Tego nie polecam, bo świeżość tracą bardzo szybko. Zimna woda owszem, ale wtedy lód oddaje bardzo mało energii i trwa to zbyt długo. Polecam odrobinę letniej wody jeśli się obawiasz, ale nie stanie się nic złego :)
Komentarz usunięty przez moderatora