Witajcie,
dziś przepis na co każdy z nas lubi i pewnie nie tylko w lecie - lody ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W dzisiejszych czasach, aby zjeść dobrego loda trzeba wydać po 3 - 5 zł na gałkę. Duże pojemności około litra to wydatek rzędu 20 zł, a czasem nawet więcej.
My w domowych warunkach przy niewielkim nakładzie sił, możemy za połowę tej ceny zrobić lody, którym te sklepowe będą mogły wiązać buty xD
Do wyjściowej bazy na dowolny smak lodów będzie nam potrzebne:
- śmietanka od 30% w górę (najlepsza 36% z Mlekovity, ale nie mogłem znaleźć akurat u siebie w sklepie)
- jajka sztuk 5
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- przynajmniej trzy duże naczynia : garnki, miski itp.
- kilka pojemników na lody
- Rozbijamy jajka oddzielając białko od żółtek. Białka do jednego naczynia, żółtka do drugiego.
- Do trzeciego wlewamy śmietankę.
- Ubijamy śmietankę na puszystą masę przez około 7-8 minut.
- Ubijamy żółtka w trakcie stopniowo dodając 1 i 1/4 szklanki cukru pudru oraz cukrem wanilinowym.
- Ubijamy białko na sztywną pianę. Można dodać odrobinę soli, szybciej się wtedy ubiją.
- Łączymy śmietankę z żółtkami i cukrem. Miksujemy to przez 2 minuty.
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie na najmniejszym obrotach miksera łączymy to ze sobą przez 20-30 sekund. Można to zrobić bez miksera za pomocą dużej drewnianej łyżki.
- Jeśli wlejemy takie lody do pojemników to będą miały tradycyjny śmietankowy smak.
9, Jeśli chcemy pokombinować smakami to będą nam potrzebne odpowiednie składniki.
10A. Lody bakaliowe:
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów arachidowych
- garść rodzynek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- garść migdałów
- laska wanilii ( u mnie brakło, bo nie mieli akurat w sklepie)
Każde bakalie zalewamy wrzątkiem pół godziny przez przygotowaniem, a następnie traktujemy je przez chwilę blenderem.
Wsypujemy bakalie do pojemnika i wlewamy masę lodową. Mieszamy tak, aby bakalie były nie tylko na spodzie pojemnika.
10B. Lody stracciatella
- 8 kostek gorzkej czekolady
czekoladę blendujemy przez 15-20 sekund do uzyskania drobnych cząstek. Wsypujemy czekoladę do pojemnika i wlewamy masę lodową. Mieszamy tak, aby czekolada była równomiernie rozmieszana.
10C. Lody snickersowe
- 10 małych snickersów (tych na wagę)
Batony przez kilkanaście sekund blednujemy. Reszta jak wyżej.
10D. Lody oreowe
- 8 ciastek oreo
Ciastka kruszymy na mniejsze oraz większe kawałki. Reszta jak wyżej.
Pojemniki z lodami wkładamy do zamrażarki. Powinny mrozić się około 6-8 godzin przez zjedzeniem.
Tutaj możecie zobaczyć jaką konsystencję ma już gotowy lód. Smakują przepysznie.
Jedyny minus tych lodów to późniejsze mycie wielu garów.
Następne lody jakie będę robił będą na pewno z owsianymi ciasteczkami i jakieś owocowe, może jakaś jagoda albo wiśnia.
Smacznego! :)
Komentarze (177)
najlepsze
Im lepiej ubijemy, tym bardziej puszyste beda