@tysonic przez kilka lat prowadziłem restauracje orientalną (sushi, i kuchnia azjatycka) - firmę sprzedałem, ale mam przepisy na sosy w tym sos masala (mniam) jak mnie ktoś przekona, to dam na Mirko, albo wyślę komuś i żeby nie było.... Nie chce za to pieniędzy :D
Mnie zawsze rozwala, ile tacy ludzie mają dziwnego sprzętu kuchennego; - 50 rozmiarów tareczek, - oprócz klastycznego miksera jeszcze maszynkę do wyrabiania ciasta - cylkulatory, wolnowary, średniowary i szybkowary ;) - 4 termometry (a nie klasyczny system ogień najmniejszy, średni, duży) - wagi od 0,025 gr to 50kg i najazdową dla samochodów - moździerze, skrobaki młynki tasaki ... normalnie co jak co to mnie zniechęca do próbowania
@theodolit: Te pierdoły się po prostu gromadzą przez lata, bo a to się w koszu w markecie jakąś ładną tarkę znalazło, a to ciotka w podarunku coś podrzuci, i tak dalej. A ten przepis tutaj nie wymaga absolutnie niczego wydumanego, jeśli dasz kurkumę w proszku;)
@kyaroru: Mi się jakoś niestety nie zbiera ;) i chociaż mam dom z dużą kuchnią staram się nie nabywać sprzętu który raz na pół roku użyje - np cały czas omijam sokowirówkę.. wiem w tym pepicie da się jego 'gadżety' ominąć, ale ogólnie się odnoszę, że to tak jak w tej paście o DIY i zubożonym uranie z Rossmana ;) Akurat ten gość ma dużo 'specjalistycznych' narzędzi i je używa ...
Jedno z moich ulubionych dań, które robiłem dziesiątki razy, i taka wersja na kolana nie powala. Świeże pomidory dużo lepsze, nie wiem, czemu w każdym przepisie pasaty i jakieś puszki. No i kurczaka najpierw lekko obsmażam, zostawiając w środku surowego, i dorzucam do garnka, żeby się zrobił do końca; zawsze wychodzi bardzo miękki. Dobrze sprawdza się też cynamon i trochę octu balsamicznego. Lubię też trochę drobno posiekanych i podsmażonych grzybków, bo mają
Świeże pomidory dużo lepsze, nie wiem, czemu w każdym przepisie pasaty i jakieś puszki.
@Clermont: Bo trzeba mieć dojście do dobrych pomidorów. Ja kupuję na targowiskach, w sklepach i moim zdaniem 90% tego, co się sprzedaje (nieważne czy to polskie czy hiszpańskie czy jeszcze jakie) jest mniej smaczne od dobrej pasaty czy pomidorów z puszki. Smutne to ale prawdziwe.
PS. Byłem teraz w górach i tam był taki lokalny sklepik eko,
Komentarze (107)
najlepsze
Tylko to porcja restauracyjna... u mnie wystarczyła na 2 dni więc wyskalujcie sobie składniki
Sos Masala:
-400g cebuli
-4 łyżki czosnku
-1 łyżeczka kardamonu
-600g koncentratu
-0,5l wody
-1,5l śmietanki 18%
-5 łyżek Garam masala
-4 łyżeczki cukru
-5 płaskich łyżeczek soli
sprawa wygląda tak :
Smażymy cebulę, jak się usmaży,
Mikrofawelka to w Rijko de Żaneirko.
Coraz częściej zaczynam myśleć, że to drugie wcielenie Testo. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
- 50 rozmiarów tareczek,
- oprócz klastycznego miksera jeszcze maszynkę do wyrabiania ciasta
- cylkulatory, wolnowary, średniowary i szybkowary ;)
- 4 termometry (a nie klasyczny system ogień najmniejszy, średni, duży)
- wagi od 0,025 gr to 50kg i najazdową dla samochodów
- moździerze, skrobaki młynki tasaki ... normalnie co jak co to mnie zniechęca do próbowania
tak jak zniechęcają mnie przepisy,
Akurat ten gość ma dużo 'specjalistycznych' narzędzi i je używa ...
Lubię też trochę drobno posiekanych i podsmażonych grzybków, bo mają
@Clermont: Bo trzeba mieć dojście do dobrych pomidorów. Ja kupuję na targowiskach, w sklepach i moim zdaniem 90% tego, co się sprzedaje (nieważne czy to polskie czy hiszpańskie czy jeszcze jakie) jest mniej smaczne od dobrej pasaty czy pomidorów z puszki. Smutne to ale prawdziwe.
PS. Byłem teraz w górach i tam był taki lokalny sklepik eko,
I cóż, że ze Szwecji?