Praktyka u Praktyka - Nalewka 24 godzinna - z jeżyn, malin, borówek i żurawiny.
Nalewka 24 godzinna, to kolejna nalewka z cyklu dziś robię, jutro degustuję. Oparta na 4 owocach. Można prowadzić własne doświadczenia i modyfikować skład....
S.....k z- #
- #
- #
- #
- #
- 50
Komentarze (50)
najlepsze
I w cenie jednego można mieć 2 normalne...
Ja robię tak (ogólnie, dla różnych owoców):
Do słoja 4.3 litrowego wsypuję około 1.5 : 2 kg owoców - tyle aby słój był wypełniony w 1/2 - 3/4.
Jeżeli to owoce pigwy bądź pigwowca, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli to wiśnie lub czereśnie, owoce drylujemy.
Zamiast tracić czas na ten przegadany filmik, podam szybszy przepis na to samo zakładając, że kompoty są dosładzane.
Weź cztery słoiki różnych babcinych kompotów z czegokolwiek, przelej przez gęstą gazę, dodaj 1,5 litra spirytusu, zamieszaj i wypij kolejnego dnia z kolegami. - cała sztuka.