1. Tortille z kurczakiem i serem.
6 tortilli
2 piersi z kurczaka
serek philadelphia 125g
tarty cheddar 50g
tarta mozzarella 50g
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 i 1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
oliwa z oliwek
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, przyprawy ze sobą mieszamy i 3/4 tej mieszanki, razem z oliwą wcieramy w oczyszczonego z błonek kurczaka. Pieczemy go 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni, a kurczaka wyciągamy i widelcem targamy piersi na małe kawałeczki. Wrzucamy go do miski razem z serami i resztą przypraw i mieszamy do połączania składników. Następnie trochę tej pysznej mieszamy wkładamy w tortille, zawijamy w rulonik i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Działa jako obiad, albo przekąska, świetnie smakuje z jogurtowymi sosami.
2. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i boczkiem w sosie serowym.
makaron w satysfakcjonującej ilości, jakieś 300g
2 piersi kurczaka
100g boczku
tarty cheddar 50g
tarta mozzarella 50g
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
natka pietruszki
bułka tarta (opcjonalnie)
Gotujemy makaron. Tak jak każe opakowanie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy ziołami i papryką i smażymy razem z pokrojonym w kostkę boczkiek, aż się usmażą. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok, a na patelnie wrzucamy masło. Gdy się roztopi dorzucamy mąke, mieszamy i powoli dolewamy mleka. Kiedy mleko zacznie się gotować dorzucamy granulowany czosnek, sery i pokrojoną pietruszkę. Pilnujemy, żeby się nie spaliło i czekamy, aż sery się roztopią. Taki sos mieszamy razem z kurczakiem, boczkiem i makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą i resztą pokrojonej pietruszki po czym zapiekamy przez jakieś 10 minut.
Od jedzenia czasem trzęsą się uszy.
3. Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami, szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym.
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
makaron w satysfakcjonującej ilości
100g szpinaku
8-10 suszonych pomidorów
100 ml śmietanki 30%
80g sera pleśniowego (camembert na przykład)
100g tartej mozzarelli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka curry
Gotujemy makaron. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kurczaka drobno kroimy i dodajemy do niego przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka smażymy, stopniowo dodając i podsmażając pokrojone na kawałeczki pomidory i szpinak. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok, a na patelnie wlewamy śmietankę i wrzucamy do niej ser pleśniowy i jakieś 40g mozzarelli. Gdy ser się roztopi, mieszamy sos z kurczakiem i makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą mozzarelli i pieczemy 15 minut.
4. Pizza z patelni.
150 ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
trochę pieprzu, no tak ze dwa przekręcania młynka
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka roztopionego masła
250g mąki pszennej
dodatki pizzowe i sos według uznania
Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami i dajemy im 15 minut spokoju, podczas których kroimy sobie dodatki do pizzy. Następnie dodajemy do zaczynu mąkę, przyprawy i masło i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy ciasto na 30 minut w ciepłe okolice grzejnika i oglądamy odcinek jakiegoś serialu.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 2 pizze. Placek pizzowy taki, smażymy na patelni z jednej strony przez 4 minuty, obracamy, nakładamy sos i dodatki, przykrywamy patelnie i smażymy całość jeszcze 7-8 minut.
To naprawdę pyszna pizza.
5. Makaron z łososiem i mascarpone.
makaron w satysfakcjonującej ilości
250g mascarpone
100g łososia sałatkowego
ząbek czosnku
sól
Makaron gotujemy jak opakowanie przykazało. Łososia szarpiemy na małe kawałki i smażymy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak się ładnie zetnie, dodajemy mascarpone i mieszamy aż się roztopi. Solimy. Dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Mamy obiad w 13 minut.
6. Indyk z pęczakiem.
sznycle z indyka
woreczek pęczaka
mieszanka sałat jakaś
feta w satysfakcjonującej ilości
garść pomidorków cherry na porcje
zielony ogórek
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 jajko na każdą porcję
Pęczaka gotujemy. Sznycle przyprawiamy i smażymy. Jajko gotujemy na twardo. Sałatę myjemy, pomidorki przekrajmy na pół, ogórka kroimy w kostkę, fetę też. Na talerz wykładamy sałatę, na nią pęczaka, jajko kroimy na pół (wzdłuż) i jeszcze raz na pół, wykładamy je dookoła pęczaka. Dodajemy ser, pomidorki i ogórka. Na samą górę naszego sałatkowego dzieła dajemy pokrojonego w paski sznycla. Albo dwóch sznycli.
Jemy i mamy nadzieję, że nie będziemy grubaskami 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
Komentarze (5)
najlepsze