Produkujemy 10 RAZY więcej cukru niż w latach 80 kiedy to cukier był na kartki ... Jest jeszcze sporo polskich cukrowni na rynku https://pl.wikipedia.org/wiki/Krajowa_Sp%C3%B3%C5%82ka_Cukrowa ZAKOP za pisowska propagande i nostalgią za PRL który zbankrutował ........
@Majk1989: @zwirz: ile razy można prostować podobne populistyczne brednie, jak w artykule?! W latach 90 było 78, a dzisiaj jest 18 i te 18, produkuje tyle cukru co te 78 (wykresik). W latach 90 średni przerób buraków w cukrowni wynosił w okolicach 1000 ton na dobę, a teraz 6000 i więcej. Więc już teraz widać, że większość została pozamykana, bo po prostu rozbudowa wybranych zakładów zapewniła pokrycie w
@Kulek1981: @drewniana_elektroda: 40% rynku ma Polski Cukier, resztę - 3 niemieckie koncerny. Cała czwórka znacząco zmniejszyła liczbę cukrowni w ciągu ostatnich kilkunastu lat ale nie spowodowało to wcale proporcjonalnego spadku produkcji cukru - po prostu teraz jeden zakład produkuje średnio 4x więcej cukru niż wcześniej:
@Jacolex: bo jak masz polskie to często właściciel sprzedaje i bierze kasę. Nikt nie zmusi polskich biznesmenów aby siedzieli w tym latami. Real wyprzedawał biznes i jakoś chętnych nie było. Bo wbrew pozorom to nie jest łatwa branża.
Co ty p--------z, właśnie po tych reformach były regiony, gdzie panowało 40% bezrobocie, żadnych perspektyw i mnóstwo ludzi zaczęło właśnie nic nie robić cały dzień, stając się żulami lub przestępcami, tragedie setek tysięcy rodzin, zakłady oddawane bez sensu za 10% ich wartości lub likwidowane mimo ich dużego potencjału.
@bolo1: bo PGRy to była praca dla pracy. Zerowe dochody, całkowite straty, należało to w-----ć wpizdu.
@oniryczny: Ale zajechało Januszem z tego komentarza. Zdajesz sobie sprawę, że produkujemy dokładnie TYLE SAMO cukru przy mniejszej ilości nierentownych zakładów?
Niesamowite, że cały czas krąży ta mapka i te pisane od szablonu artykuły, polegające na wybiórczym i fałszywym interpretowaniu faktów, a nadal ludzie w to wierzą.
Komentarze (202)
najlepsze
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krajowa_Sp%C3%B3%C5%82ka_Cukrowa
ZAKOP za pisowska propagande i nostalgią za PRL który zbankrutował ........
W latach 90 było 78, a dzisiaj jest 18 i te 18, produkuje tyle cukru co te 78 (wykresik). W latach 90 średni przerób buraków w cukrowni wynosił w okolicach 1000 ton na dobę, a teraz 6000 i więcej. Więc już teraz widać, że większość została pozamykana, bo po prostu rozbudowa wybranych zakładów zapewniła pokrycie w
źródło: comment_WP7dFmGN2tmaEztiBJlZ6kOPtIIKIidg.jpg
PobierzProdukujemy więcej cukru niż przed zamknięciem tych wszystkich cukrowni.
źródło: comment_tF3flExKcXauebQ4xTgyd3Bsk9YZXxu8.jpg
PobierzZdecydowana większość to polskie cukrownie..
@drewniana_elektroda
Jw. Masz coś na poparcie podając w wątpliwość moją wypowiedź ? Google
No i? Duże przedsiębiorstwa nie padają?
@Jacolex: Ale przecież Niemcy już byli właścicielem tej cukrowni. Więc to nie była konkurencja...
@bolo1: bo PGRy to była praca dla pracy. Zerowe dochody, całkowite straty, należało to w-----ć wpizdu.
@wkontakciecompl:
Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby
źródło: comment_ofL5ekmzU8YZnDG9h0QUqvxnRWxzSpRm.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
1. Załóż cukrownię;
2. Rozkręć trochę;
3. Sprzedaj Niemcom;
4. Przejdź do pkt. 1?