@adriansi: obabiaj w 130c ale i tak masz szanse ze cos przezyje a potem ci beda wyjmowali z oka robala. po tym jak wyjmowali mi nicienia z galki ocznej przestalem testowac mielone mieso na surowo czy jest dobre
@stukniety_mlotek: jakto mielone mieso na surowo zjedles i sie nicien zalągł, przecierz mielone mieso to i mielony nicień. Zregenerowała się jego część którą zjedłeś czy co
@Redaktor_Naczelny: trudno, by nie mieli jak 99.9% ryb ma pasożyty, które zabija wyłącznie obróbka w temperaturze powyżej 120°C.
Ta śmieszna moda na sushi w ogóle mnie rozwala, bo jeszcze 30 lat temu było to jedzenie klasy ubogiej i szybka przekąska robiona dzieciom na drugie śniadanie. Teraz #!$%@? do tego jakąś niemal subkulturę klasy pseudo-wyższej.
I wszystko spoko, gdyby nie to, że jest to na maksa niezdrowe.
@PawelW124: dziwne, że minęły 3 godziny i jeszcze nikt ci nie powiedział, żebyś zamknął dupę. Ja ostatnio jak to samo napisałem, dostałem same minusy. Nie wiem z czego to wynika. Oczywiście masz rację.
Normy sanitarne przewidują, że pasożytów z ryb nie da się wyeliminować i jest jakaś tam dopuszczalna norma. Stąd podziękowałem także sushi. W naszym kraju janusze biznesu nie przepuszczą żadnej okazji
Błagam przestańcie pier* bzdury :) w temperaturze gotowania (100 stopni - w szybkowarze więcej) lub smażenia (nawet ponad 200) ŻADEN organizm tego typu nie ma prawa przeżyć, a już z pewnością nie jego jajka itp. Generalnie wystarczy minimu 60-70 stopni.
EDIT: Zresztą niby po jaką ch gotuje się wodę? No własnie dlatego, że jak spojrzeć przez mikroskop okazuje się, że w tej wodzie pływa w choler* drobnych organizmów, które giną powyżej temperatury
@fraciu Skuteczną metodą pozbawienia zapobiegającą przed zarażeniem pasożytami, jest podgrzanie mięsa ryb do temperatury powyżej 60°C, lub jego zamrożenie poniżej temperatury -20°C. Uważa się, że ryzyko zarażenia jest większe przy spożywaniu dzikich ryb. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.
@Sorcerer001: Jak nie jak tak: Efektywną metodą pozbawienia pożywienia pasożytów jest podgrzanie go do temperatury powyżej 60 °C albo zamrożenie poniżej -20 °C. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.
@mgr_rybak: polska wikipedia jest pod tym biedna. Otoz te magiczne -20 musi to byc raczej minimum tydzien, zas +60*C dobrze powyzej kilku minut. I tu pojawia sie problem bo nie zawsze jest to przestrzegane lub przestrzegane na ubogo.
Czytałem kiedyś o Japończyku który był wielkim fanem sushi i też złapał pasożyta, który się rozmnożył i zagnieździł bodajże pod skórą głowy. Jak się okazało przez lata przewiercił się niemal do mózgu. Zdjęcia też były, raczej gore. Nie potrafię tego teraz znaleźć.
Komentarze (228)
najlepsze
@Gainbolicc: Stek z tuńczyka.
Ta śmieszna moda na sushi w ogóle mnie rozwala, bo jeszcze 30 lat temu było to jedzenie klasy ubogiej i szybka przekąska robiona dzieciom na drugie śniadanie. Teraz #!$%@? do tego jakąś niemal subkulturę klasy pseudo-wyższej.
I wszystko spoko, gdyby nie to, że jest to na maksa niezdrowe.
@fervi: Z polędwicy wołowej, delicious!
Normy sanitarne przewidują, że pasożytów z ryb nie da się wyeliminować i jest jakaś tam dopuszczalna norma.
Stąd podziękowałem także sushi. W naszym kraju janusze biznesu nie przepuszczą żadnej okazji
@olin: Zwłaszcza sushi z tuńczykiem.
EDIT: Zresztą niby po jaką ch gotuje się wodę? No własnie dlatego, że jak spojrzeć przez mikroskop okazuje się, że w tej wodzie pływa w choler* drobnych organizmów, które giną powyżej temperatury
@sajmonm To ryba.
Nie #!$%@? tyle sushi (słoiki) to nie będziecie miały z tym problemu.
Białko z robala jest tak samo wartościowe jak białko z czegokolwiek (z człowiekiem włącznie).
@siepan: Nie chodzi o czas, a bardziej o temperaturę. Kilka minut powyżej 60 stopni i ginie, a w piekarniku zazwyczaj jest więcej.
Komentarz usunięty przez moderatora
Efektywną metodą pozbawienia pożywienia pasożytów jest podgrzanie go do temperatury powyżej 60 °C albo zamrożenie poniżej -20 °C. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.