@fraciu Skuteczną metodą pozbawienia zapobiegającą przed zarażeniem pasożytami, jest podgrzanie mięsa ryb do temperatury powyżej 60°C, lub jego zamrożenie poniżej temperatury -20°C. Uważa się, że ryzyko zarażenia jest większe przy spożywaniu dzikich ryb. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.
@Sorcerer001: Jak nie jak tak: Efektywną metodą pozbawienia pożywienia pasożytów jest podgrzanie go do temperatury powyżej 60 °C albo zamrożenie poniżej -20 °C. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.
@mgr_rybak: polska wikipedia jest pod tym biedna. Otoz te magiczne -20 musi to byc raczej minimum tydzien, zas +60*C dobrze powyzej kilku minut. I tu pojawia sie problem bo nie zawsze jest to przestrzegane lub przestrzegane na ubogo.
Czytałem kiedyś o Japończyku który był wielkim fanem sushi i też złapał pasożyta, który się rozmnożył i zagnieździł bodajże pod skórą głowy. Jak się okazało przez lata przewiercił się niemal do mózgu. Zdjęcia też były, raczej gore. Nie potrafię tego teraz znaleźć.
Komentarze (228)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Efektywną metodą pozbawienia pożywienia pasożytów jest podgrzanie go do temperatury powyżej 60 °C albo zamrożenie poniżej -20 °C. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.