Naukowcy: przetworzona żywność może być odpowiedzialna za autyzm
Nagły wzrost przypadków autyzmu u dzieci w ostatnich latach (z 1/150 w 2000 roku do 1/59 w 2018) może być spowodowany przez kwas propionowy,konserwant występujący jako popularny E280 na opakowaniach. Wg naukowców negatywnie wpływa na rozwój neuronów w mózgach płodów i przyczynia się do autyzmu /eng
cieliczka z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 175
Komentarze (175)
najlepsze
Spokojnie, mogło być gorzej. Pomyśl co by było, gdyby w ciąży czytała Wykop ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To nie jest tak, że to #!$%@? geny, a ludzie zwyczajnie się nie przyznają do tego, nie nie nie. To nie jest tak, że pewien kraj prawie wyeliminował autyzm aborcjami, bo jest to genetyczne, nieeeee, to wszystko wina szczepionek, jedzenia przetworzonego i... (tu można wpisać cokolwiek, bo i tak z czasem będą dorzucać kolejne rzeczy, które
@lavinka: źródło? Czy jak zwykle filmy z żółtymi napisami?
Czyli nie masz pojęcia, ale tak sobie gdybasz: może to, może tamto. I
Zgoda. Problem w tym, że wszystkie "E" występujące w przyrodzie dodawane są do przetworzonego jedzenia w takich ilościach w jakich zwykle w przyrodzie nie występują (na daną jednostkę owoców/warzyw). Wszystko po to żeby "sztucznie" wydłużyć ich "przydatność do spożycia" w horyzoncie czasowym nie występującym naturalnie, w przyrodzie