Sezon ogórkowy w pełni, nawet sumy żarłacze atakują ( ͡~ ͜ʖ ͡°) dlatego podzielę się przepisem na ogórki małosolne.
1 kilogram świeżych ogórków.
4-5 gałązek kopru z kwiatem
4 ząbki czosnku, korzeń chrzanu (15-20 cm)
sól - kamienna niejodowana. Ja używam kłodawskiej.
1,5 litra wody
Ogórki zalewam zimną wodą, moczę je przez pół godziny i myję.
Koper - kwiat łamię, aby lepiej wcisnąć do słoja, ząbki czosnku można pokroić, albo zmiażdżyć, korzeń chrzanu kroję na pół wzdłuż.
1,5 litra wody wlewam do garnka i podgrzewam aby nie parzyła w palce, do ciepłej dodaję soli i mieszam do rozpuszczenia.
Proporcje: 1 łyżka soli na litr wody, może być półtorej łyżki.
Ogórki obcinam na końcach i nacinam na krzyż - szybciej ukisną.
Układam chrzan, czosnek, ogórki, chrzan, czosnek itd.
Czasami dodaję liście chrzanu na spód i z czarnej porzeczki do środka - wymiennie dębowe.
Na wierzch koper i przykrywam talerzykiem.
Gdy jest ciepło można chrupać już na drugi dzień.
Chętnie przyjmę inne fajne przepisy.
Komentarze (37)
najlepsze
Wiem jak smakują marynowane, jak sie dobrze doprawi to nawet dobrze mieć gdzieś schowane jakby sie gotować nie chciało, wyciągasz ze słoika i jesz
Kompot z limonek, kiwi, jabłek, białych winogron, mięty, porzeczki też tam są ale bardzo mało, tyle co zebrałem z posadzonych tamtą jesienią krzaczków