Większe spożycie mięsa oznacza dłuższe życie wskazuje nowe badanie ze 175 krajów
Krokowa regresja liniowa wybrała spożycie mięsa, a nie rośliny zawierające węglowodany, jako jeden z istotnych predyktorów oczekiwanej długości życia. Natomiast uprawy węglowodanów wykazywały słabą i ujemną korelację z oczekiwaną długością życia. BADANIE PO ANGIELSKU
K.....a z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 216
Komentarze (216)
najlepsze
Pamiętaj tylko, że kiełbasę tańszą niż 15 pln/1 kg można śmiało zakwalifikowywać jako wegetariańską... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Art_of_War: zaciekawiłeś mnie, z czego robisz pasztet?
Komentarz usunięty przez moderatora
To oznacza że jedzenie mięsa jest skojarzone z długością życia.
Korelacja nie implikuje kauzacji!
No i dotyczy to danych z 175 krajów, czyli głownie rozwijających się.
W krajach rozwiniętych, gdzie łatwo dostępne są suplementy do diety bezmięsnej, korelacja jest odwrotna.
@tangofoxtrot: https://bigthink.com/health/red-meat-cancer-not-health-risk/
- azotany i azotyny: ich obecność to mniejsze zło, bo całkowicie neutralizują zarażenie się jadem kiełbasianym, ale pod wpływem wysokiej temperatury stają się rakotwórcze
- wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne: wędzone mięso jest pyszne, ale rakotwórcze
- reakcje Maillarda / zaawansowane produkty glikacji białek: pod wpływem wysokiej temperatury (grillowanie, smażenie, pieczenie) mięso nabiera lepszego smaku, ale powstają szkodliwe
@chlodna_kalkulacja: czemu?
@chlodna_kalkulacja: zakładając, że wędlina nie ma żadnych azotanów/azotynów - to czemu nie?
@SilverFizz: Bo producent może nielegalnie coś zmielić dodatkowo i nikt mu tego nie udowodni. W zakładach mięsnych bywa niestety różnie.
@SilverFizz: Jeśli ufasz producentowi i to mięso nie zostało na tyle przetworzone, by zyskać na smaku kosztem zdrowia, to jasne. Tylko weź pod uwagę, że wędlina jest najprawdopodobniej wędzona.
- zwiększone spożycie mięsa wpływa na długość życia, pod warunkiem, że spożywane mięso jest zróżnicowane, a więc spożywane jest zarówno mięso czerwone jak i białe;
- nadmiar spożywania samego czerwonego (tłustego) mięsa może się przyczyniać do chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza jeżeli przy tym prowadzimy niezdrowy tryb życia;
- ogromne znaczenie dla zdrowia, w tym długości życia ma spożywanie mięsa w okresie rozwoju człowieka, a więc
@Rasteris: teoretycznie masz rację, a w praktyce utrzymanie takiej diety to męczarnia i wyższe koszty
Do dwóch lat od porzucenia mięsa: czuje się bardzo dobrze, zadowolona z diety wegańskiej.
4-5 lat od porzucenia mięsa: ospała, bez uśmiechu, wiecznie zmęczona i ciągle źle się czuje.
Mięso zawiera białka, które są potrzebne organizmowi i zwyczajnie nie da się tego niczym zastąpić.
A już przyrządzanie sojowej brei, tak żeby wyglądała i smakowała jak np. schabowy, żeby oszukiwać swój organizm, to już jest jakieś kuriozum.
NO KURNA XD
-Otwarty ogień na stacji benzynowej jest bezpieczny, O ILE CHODZISZ Z ODBEZPIECZONĄ GAŚNICĄ
-Jeżdżenie z obrotami w czerwonym polu jest bezpieczne O ILE WYMIENIASZ SILNIK CO 20KKM
-Chomik nie umrze od twojej miłości, O ILE OWINIESZ GO TAŚMĄ KLEJĄCĄ.
Czyli dieta wegerltariańska nie jest zdrowa, bo musisz wtykać sobie,