O, tameshigiri. Cięcie niegdyś wykonywane na skazańcach - mieczem przecinano nogę w kostce lub cały tors po skosie. Obecnie wykonuje się je na tatami omote - słomianych celach. Wspomnieć należy, że w czasach Edo nowo wykonaną katanę ćwiczyło się na napotkanych przypadkowych przechodniach - samurajów tak ćwiczących określano mianem tsujigiri.
BTW, pojedyncze równe przecięcie tatami omote jest bardzo trudne do wykonania, co dopiero to, co wykonała ta dziewczyna.
@fidelxxx: owszem, łatwe nie jest, ale ludzie tatami kroili nawet nieostrzonym mieczem długim, więc nie przesadzajmy w drugą stronę ;) EDIT: dobra, spojrzałem, tam mieli dużo dużo mizerniejszy cel i dużo większy "tnący"
@fidelxxx: Znacznie taniej jest trenować cięcie na makaronie pływackim (takie piankowe długie walce), albo nawet na izolacji termicznej do instalacji wodnej (takie piankowe rurki). Patenty z powodzeniem stosowane m.in. tutaj: http://www.akademia-broni.pl
Komentarze (66)
najstarsze
BTW, pojedyncze równe przecięcie tatami omote jest bardzo trudne do wykonania, co dopiero to, co wykonała ta dziewczyna.
Tu linkacz: http://www.thearma.org/photos/Gathering03/G03Vids/MP4s/Blunt_cutting_7.mp4 - poprawiony.
Choć słowem kluczem jest oczywiście "równe.
"that's a funny looking kitchen"
A swoja droga, ladnie sie cieszy :D
A jak dorastał w getcie?