@WielkiElektronig: tu masz tylko ziarno i nacisk, drugie tłoczenie to podgrzewanie i przepychanie zwykle przez prasę ślimakową, zostaje się coś na kształt brykietu z trocin albo drobniejsze makuchy. A da się jeszcze chemicznie z tego wyekstrahować jeszcze więcej.
@Mirkoncjusz: tak, ekstrakcję robi się po tłoczeniu, z masy co zostanie miedzy tymi stalowymi prętami, żeby "wyciągnąć" tyle oleju ile się da. Ale ekstrakcji raczej nie robi się w takich chałupniczych warsztatach.
@murison: Dzięki za ten interesujący filmik. Dowiedziałem się z niego, że olej tłoczy się także z nasion gorczycy. Nie spotkałem się z takim olejem do tej pory. Ciekaw jestem, jak smakuje.
Komentarze (95)
najlepsze
no tak... taka prasa do wyciskania oleju stoi w każdym polskim garażu, zaraz obok kosiarki.