Kuchnia molekularna, czyli jak przyrządzić "syntetyczny" kawior z arbuza
Ciekawostka ;) Arbuzowe kuleczki uzyskano metodą "sferyfikacji" - żelowania w formie kuleczek za pomocą prostych soli (pozostających bez wpływu na smak).
zwiazek_naturalny z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 20
Komentarze (20)
najlepsze
250g soku z arbuza
2g alginianu sodu (E401)
500g wody
2.5g chlorku wapnia
Kropelki zrób strzykawką bez igły lub zakraplaczem. Zalecam użyć blender do lepszego wymieszania alginianu z sokiem.
1. Zmieszaj alginian z sokiem.
2. Rozpuść chlorek wapnia w wodzie.
3. Krople z soku wpuść do wody z chlorkiem.
4. Użyj sitka do wyciągnięcia kulek po 1-2 minutach. Umieść je w zimnej wodzie.
Film:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xeP01iqQxi0
https://luxfood.pl/p/21824/algizoon-alginat-tekstury-firmy-biozoon-e-401-300-g
Spożywczy chlorek wapnia ma oznaczenie E 509.
I teraz pytanie: czy wystarczy spożywczy:
http://allegro.pl/chlorek-wapnia-77-spozywczy-1-kg-i1667895093.html
czy musi być np. "czysty do analizy":
http://allegro.pl/chlorek-wapnia-bezwodny-cz-d-a-1-kg-i1639812486.html ?