OGÓRKI KISZONE
Ogórki to tylko "zagrycha" do wódki, dodatek do schabowego czy coś więcej? Zobacz ile zyskujesz jedząc tak niewiele!
Co dają nam kiszone ogórki, po procesie fermentacji:
usuwają wodę z organizmy, likwidując obrzęki (oponka np.)
przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia (naprawa jelit!)
obniżają pH w jelitach, dając dobre warunki dla rozwoju flory bakteryjnej w jelitach (metabolizm!)
zawierają błonnik w odpowiednich ilościach, przez co dają efekt "sytości" (tak
Ogórki to tylko "zagrycha" do wódki, dodatek do schabowego czy coś więcej? Zobacz ile zyskujesz jedząc tak niewiele!
Co dają nam kiszone ogórki, po procesie fermentacji:
usuwają wodę z organizmy, likwidując obrzęki (oponka np.)
przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia (naprawa jelit!)
obniżają pH w jelitach, dając dobre warunki dla rozwoju flory bakteryjnej w jelitach (metabolizm!)
zawierają błonnik w odpowiednich ilościach, przez co dają efekt "sytości" (tak
Na załączonym obrazku ręcznie robiony kubek, wypiekany w tradycyjny sposób z naniesionymi, również ręcznie, słupskimi wzorami.
RĘKODZIEŁO to wyrób wytworzony w sposób nieprzemysłowy, najczęściej zawierający motywy typowe dla kultury, w której powstał.
Wzory słupskiej ceramiki zostały zrekonstruowane na podstawie oryginalnych XIX-wiecznych odłamków naczyń odnalezionych w latach 50 ubiegłego wieku podczas pogłębiania dorzecza Słupi.
Dominującym ornamentem zdobniczym na naczyniach były stylizowane motywy roślinne: wśród kwiatów rozpoznać można margaretki,