Hej mam pytanie. Planując zmieszczenie się w 12-14,7 BLG, warząc Milk Stouta, układam zasyp biorąc pod uwagę podbicie stopni BLG przez laktozę czy odejmuje ją się po prostu od wyniku? #piwowarstwo
@TheHighGuy: Zadaj sobie pytanie, czy chcesz mieć 12 z laktozą czy bez, policz ile sama laktoza wniesie do piwa i warz takie, żeby się zgodziło z różnicą (czyli np celujesz w 10).
Elko, ktoś się orientuje jak obejść tę blokadę retransmisji gali na discordzie? Ziomek wykupił ale jak udostępnia ekran to całe czarne tło. Jakieś pomysły? #famemma
Siemka, mam takie pytanie. Przy swojej pierwszej warce mam wrażenie że za mało napowietrzyłem brzeczke. Jest 3 dzień fermentacji i pojawiła sie piana ale jedynie na powierzchni. Czy jest sens jeszcze napowietrzyć ręcznie czy już za późno? A może jest jakiś inny sposób na pobudzenie drożdży? #piwowarstwo #piwo
@TheHighGuy W warunkach domowych chyba najlepsze rezultaty (oprócz kamienia do napowietrzania tlenem) daje u mnie napowietrzanie blenderem. Gotuję kilka minut końcówkę do ubijania jajek, nakładam na blender i 2-3 minuty bełtam na max obrotach. Start mam zazwyczaj max do 8 godzin. Ale to najczęściej drożdże płynne, w dobrej koncycji ze startera. Ale i suchary mi ostatnio ładnie wystartowały. Czasem zdaża mi się też napowietrzać drugi raz po tym jak wystartują, ale to
Nagle o czacie sobie przypomniał, bo wcale nie jest tak że podczas streamów u "większych" osób każdy ma na chat wywalone tylko na donejty jak już patrzą XD
Czyżby przez te sterydy kondonixowi się we łbie poprzestawiało? Tak sie pucuje a Adam go rozwalił. Jeszcze jak widzi że bomblowi nic nie robią jego super ciosy to udaje że jednak jest praworęczny. Filmik zrobiony na szybkości ¯\_(ツ)_/¯ #danielmagical #rafonix #boxdel #patostreamy
#piwowarstwo