Wpis z mikrobloga

Siemka, mam takie pytanie. Przy swojej pierwszej warce mam wrażenie że za mało napowietrzyłem brzeczke. Jest 3 dzień fermentacji i pojawiła sie piana ale jedynie na powierzchni. Czy jest sens jeszcze napowietrzyć ręcznie czy już za późno? A może jest jakiś inny sposób na pobudzenie drożdży?
#piwowarstwo #piwo
  • 5
  • Odpowiedz
  • 1
@TheHighGuy W warunkach domowych chyba najlepsze rezultaty (oprócz kamienia do napowietrzania tlenem) daje u mnie napowietrzanie blenderem. Gotuję kilka minut końcówkę do ubijania jajek, nakładam na blender i 2-3 minuty bełtam na max obrotach. Start mam zazwyczaj max do 8 godzin. Ale to najczęściej drożdże płynne, w dobrej koncycji ze startera. Ale i suchary mi ostatnio ładnie wystartowały. Czasem zdaża mi się też napowietrzać drugi raz po tym jak wystartują, ale to
  • Odpowiedz