Pijcie ze mną kompot w postaci wina mirki! Po trzech miesiącach poszukiwań udało mi się znaleźć pracę! Sektor IT, praca w pełni zdalna, tak jak chciałem. Jestem w cholerę dumny z siebie i po prostu szczęśliwy. #pracbaza #wino
Pisze to o tej porze żeby nikt nie wykrył bo sprawa mogłaby trafić na policje, ale moja dobra znajoma należy do CKE i dostałem przecieki z Matematyki i Polskiego na mature.
Wiem jak ciezko mi było ją napisac wiec teraz chce Wam troche ułatwić życie.
To co musicie zrobić to napisac w komentarzu swoje imie oraz hasło matura jak niżej: „Jan Kowalski Matura” oraz wysłać mi wiadomosc na priv z durszlakiem
Miesiąc temu rzuciłem, przynajmniej na jakiś dłuższy czas, wódkie. Autentycznie #!$%@? mnie wszystko, co jest z nią związane: szybkie upajanie, "jeden kieliszek za dużo", gówniany smak jak tylko trochę postoi w ciepłym itp., do tego jestem nią zwyczajnie znudzony.
Mimo wszystko lubię pijać alkohol w dobrym towarzystwie, którego szczęśliwie nie brakuje w życiu. Rad bym poczytać nad alternatywą do wódki, bo znam bardzo niewiele.
@Toszeron polecam wina - różnego rodzaju. Smaków jest mnóstwo, co zależy od wielu czynników - ale dla laika najważniejsze są myślę dwa - wybrane nie za bardzo wytrawne szczepy i ciepłe regiony (jeśli chodzi o czerwienie). Na początek z czerwonych polecam takie tematy jak - negroamaro, primitivo i pozostałe szczepy z regionu puglia - są miękkie, mają sporo słodyczy. Do tego wina z innych ciepłych regionów - alentejo, nowy świat - Australia/USA
@adhonores @siostra-nie-zdradzi-dziewczyna-tak @cheeseandonion Nie wiem po co taki sposób, chyba tylko dla widowiska, bo do otwierania starych win, u których korek jest bardziej "mokry", kruchy i plastyczny (jak zwał tak zwał) używa się tzw. wąsów do wina.
@naut mówisz trochę o dwóch rzeczach. Należy odróżnić nieprawidłowe przechowywanie wina nadającego się do starzenia - czyli w pionie i wtedy dzieje się sytuacja którą opisałeś. Natomiast post dotyczy sytuacji w których starsze wina są przechowywane w idealnych warunkach i przede wszystkim w poziomie (korek jest mokry i nie nastąpi jego wyschnięcie). I takie wina, które mogą długo dojrzewać w takich warunkach mają po kilkunastu/kilkudziesięciu latach korek taki jakby mokry, plastyczny, również
@Ulvarin no myślę że pewnie jest takie ryzyko, dlatego wyżej, kilka komentarzy wcześniej trochę neguję ten sposób :) tam też jest zdjęcie podglądowe tych "wąsów" które polecam. Ale profesjonalistą nie jestem i mogę się mylić :)
@DzikiBomber @siostra-nie-zdradzi-dziewczyna-tak racja, zwracam honor częściowo - to znaczy do win wzmacnianych typu porto, madeira ma to sens, bo tam jest większy alkohol i akurat korki w tych starych butlach po prostu robią się za miękkie, dlatego używa się szczypiec. Co do win spokojnych jak petrusy itd. to wystarczą w zupełności wąsy :)
#mecz