Wpis z mikrobloga

Dobra jedziemy z kolejnym przepisem pod #goomowesosy

Tym razem zielony sos z Jalapeño ( ͡ ͜ʖ ͡)

UWAGA!


Składniki:
Jalapeño 12szt
Pepperoni zielone 8-10 szt.
Cebula 1szt.
Czosnek 3 ząbki
Oregano z krzaczka (jak ktoś nie ma to może być suszone)
Ocet winny z wina białego 100 ml (można dać mniej)
pieprz cayenne 3 łyżeczki
cukier 3 łyżki
woda 250ml
oliwa 3 łyżki

No to jazda:

1. Jalapeno kroimy na krążki, cebulę i czosnek w kostkę
2. Smażymy na oliwie cebulę i czosnek 2 minuty, dodajemy jalapeno i smażymy razem 5 - 7 minut
3. Wrzucamy do blendera i dodajemy 1 szklankę wody i oregano (obficie)
4. Blendujemy dodając stopniowo octu
5. Wrzucamy do gara - dodajemy 2 łyżeczki pieprzu cayenne, sok z całej limonki i 3 łyżki cukru
6. Gotujemy 25 minut często mieszając
7. Po ugotowaniu odstawiamy na noc (ja tak zrobiłem bo sos zaraz po był niedobry :/)
8. Rano grzejemy jeszcze raz i gorący wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem
9. Jemy świeży zielony sos modląc się, aby ktoś nie napisał nam #usunkonto ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sos wychodzi wodnisty i ostry, pieprzowo ostry. Pali mocno, ale bardzo szybko przestaje. W odróżnieniu od innym moich sosów nie ma w nim niemal nic łagodzącego i składa się z prawie samych papryczek :) Stąd takie działanie. Oceniłem go na 8000 - 10 000 SHU.

I jak zawsze po więcej przepisów i relacji zapraszam pod #goomowesosy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#chilihead #chili #gotujzwykopem #papryczki
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu:
goomowy - Dobra jedziemy z kolejnym przepisem pod #goomowesosy

Tym razem zielony s...

źródło: comment_3hUbMpYnH7yftzac4dyGfh2A4EkmjjOl.jpg

Pobierz
  • 35