Wpis z mikrobloga

Moje pierwsze wino, zastanawiam się ile można jeszcze dodać wody, żeby za bardzo nie rozcieńczyć. Założmy, że celuję w 16% półsłodkie.

Co zrobiłem do tej pory:
nastaw 5kg porzeczki czarnej, 4kg agrestu, 1kg wiśni, 0,4kg rodzynek. Sok z porzeczki odkwasiłem na gorąco z użyciem 30g węglanu wapnia, całość fermentowałem przez 5 dni w miazdze z użyciem drożdży portwein i pektopolu, z dodatkiem 4L syropu cukrowego (2kg cukru). Nie udało mi się zmierzyć początkowego blg, bo było zbyt galaretowate... Teraz 16blg i fermentuje, oddzieliłem miazgę wyciskając ręcznie na gazie. Na oko jest tego 10L łącznie. Niedługo planuję uzupełnić do 15L i dodać jeszcze 1,3kg cukru. Posiadam też chipsy dębowe sherry oloroso. Wszelkie porady mile widziane.

#kiciochpyta #winodomowejroboty
  • 5