Wpis z mikrobloga

@MSKappa: Ale jak z przyswajalnością, bo o to się rozbija? "kotydż cziz" i twaróg też przecież mają dużo białka. Szukam czegoś o tym w necie teraz, bo mnie zmartwił, lubię twaróg:P
@natjes: Tak, aczkolwiek ja staram się całkowicie wyeliminować nabiał z diety, większość tego co leży na półkach nie jest zbyt dobrej jakości;) najlepiej by było coś prosto ze wsi dorwać, wtedy jest w tym jakiś sens:)
@natjes: a, okej. po prostu strzelalem o co moglo chodzic trenerowi. mea culpa. poza laktoza, nie znam zadnych przeciwwskazan co do tego typu zrodla bialka. moim zdaniem warto urozmaicac i nie klepac tylko mieso. tu jakis twarog, tam jajka, czasem jakis szejk czy kazeinka.
@Karoleer: @Sadams: @Michal1103: @MSKappa:

PDCAAS ---> https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_Digestibility_Corrected_Amino_Acid_Score
Co prawda nie ma osobno serków wiejskich i twarogów, ale to kazeina. A skoro kazeina, to nie wiem skąd on wziął taką rewelację.

Przy okazji znalazłem kilka innych interesujących rzeczy:P

http://www.informed.com.pl/main/GLUTEN-i-KAZEINA-PODSTEPNI-NIEPRZYJACIELE-a-192.html

Kazeina bardzo skutecznie osadza się w naczyniach krwionośnych powodując ich zwiotczenie i degenerację,


http://m.interia.pl/komentarze,nId,1354336

Kazeina w mleku i serze to jedna z najsilniejszych substancji rakotwórczych. Straszy się ludzi chemią w
@natjes: @Karoleer:

a co dziś nie jest rakotwórcze? :D

Przypomnijmy sobie, że białka to nie tylko budulec tkanek, ale również ogromny zestaw różnego rodzaju aminokwasów, które są niezbędnymi substratami lub katalizatorami przemian chemicznych w organizmie. Spożywanie kazeiny ma działanie antykataboliczne. Nie z powodu jakiegoś tam rzekomo cudownego wolnego wchłaniania tylko po prostu wywołuje taki rodzaj reakcji, który spowalnia rozpad białek mięśniowych
Na naszym poziomie to żadna różnica, ale generalnie spoko