@MSKappa: Ale jak z przyswajalnością, bo o to się rozbija? "kotydż cziz" i twaróg też przecież mają dużo białka. Szukam czegoś o tym w necie teraz, bo mnie zmartwił, lubię twaróg:P
@natjes: Najlepszym źródłem białka jest białko zwierzęce i tego powinieneś się raczej trzymać. Jeśli lubisz twaróg to ok, ale nie traktuj tego jako główne źródło;)
@Michal1103: Tzn jako jeden posiłek w ciągu dnia jest ok? Często jako ostatni posiłek robię sobie właśnie twaróg + warzywa, i w wypadku tego posiłku twaróg to właśnie głowne źródło:P
@natjes: Tak, aczkolwiek ja staram się całkowicie wyeliminować nabiał z diety, większość tego co leży na półkach nie jest zbyt dobrej jakości;) najlepiej by było coś prosto ze wsi dorwać, wtedy jest w tym jakiś sens:)
@natjes: a, okej. po prostu strzelalem o co moglo chodzic trenerowi. mea culpa. poza laktoza, nie znam zadnych przeciwwskazan co do tego typu zrodla bialka. moim zdaniem warto urozmaicac i nie klepac tylko mieso. tu jakis twarog, tam jajka, czasem jakis szejk czy kazeinka.
Przypomnijmy sobie, że białka to nie tylko budulec tkanek, ale również ogromny zestaw różnego rodzaju aminokwasów, które są niezbędnymi substratami lub katalizatorami przemian chemicznych w organizmie. Spożywanie kazeiny ma działanie antykataboliczne. Nie z powodu jakiegoś tam rzekomo cudownego wolnego wchłaniania tylko po prostu wywołuje taki rodzaj reakcji, który spowalnia rozpad białek mięśniowych Na naszym poziomie to żadna różnica, ale generalnie spoko
Pamiętam, chyba z kanału Jacka Bilczyńskiego, że jest to prawda w wypadku mleka, ale sery?
#silownia #mikrokoksy
@natjes:
PDCAAS ---> https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_Digestibility_Corrected_Amino_Acid_Score
Co prawda nie ma osobno serków wiejskich i twarogów, ale to kazeina. A skoro kazeina, to nie wiem skąd on wziął taką rewelację.
Przy okazji znalazłem kilka innych interesujących rzeczy:P
http://www.informed.com.pl/main/GLUTEN-i-KAZEINA-PODSTEPNI-NIEPRZYJACIELE-a-192.html
http://m.interia.pl/komentarze,nId,1354336
a co dziś nie jest rakotwórcze? :D
Przypomnijmy sobie, że białka to nie tylko budulec tkanek, ale również ogromny zestaw różnego rodzaju aminokwasów, które są niezbędnymi substratami lub katalizatorami przemian chemicznych w organizmie. Spożywanie kazeiny ma działanie antykataboliczne. Nie z powodu jakiegoś tam rzekomo cudownego wolnego wchłaniania tylko po prostu wywołuje taki rodzaj reakcji, który spowalnia rozpad białek mięśniowych
Na naszym poziomie to żadna różnica, ale generalnie spoko