Aktywne Wpisy

lubie-sernik +650
Strasznie sie połamałem... Jestem na silnych lekach, na początku dawali mi nawet fentanyl. Czekam na operacje która będzie nie wiadomo kiedy.
Trzymajcie kciuki. Kc
Trzymajcie kciuki. Kc

Moseva +133

Tak uważa 3/4 Amerykanów
klik
W połowie mają rację. To prawda, że bogaci stają się coraz bardziej bogatsi.
Pomiędzy 1979 i 2010r realny dochód po opodatkowaniu, 1% najlepiej zarabiających Amerykanów wzrósł o 202%.
klik
Ale
Biedni też stają się bogatsi.
Realne dochody dolnych 5% zarabiających wzrosły o 49%.
Oprócz realnych zysków niższe ceny artykułów spożywczych czy innych dóbr materialnych dały im większą siłę nabywczą niebywale podwyższając standard życia.
Amerykanie wydają mniej niż kiedyś na zaspokojenie podstawowych potrzeb i zostaje im więcej w kieszeni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
klik
Technologia także stała się tańsza
klik
Weźmy np. upowszechnienie telefonów komórkowych.
Kiedyś tylko najbogatszych było stać na komórkę
:PPP
A dziś?
Prawie 99% Amerykanów je posiada
Niestety postęp był nierówny. W tych dziedzinach gospodarki, w których konkurencję mocniej ogranicza państwo: edukacja, mieszkania i opieka zdrowotna, ceny nadal rosną ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mimo to procent Amerykanów żyjących w biedzie zmniejsza się (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
klik
Bogactwo to nie jest ciasto. Jeśli bogaci kroją większe kawałki to nie znaczy, że biedni tracą swoje. Zysk bogatych nie jest osiągany kosztem biednych!
Dochód narodowy rośnie
klik
szybciej niż populacja
Reklamuję tag #libertarianizm
#ekonomia
#usa
#korwin
#4konserwy
źródło: comment_9Z1g33vO3H8ugAYZnzwK5Pcwuy35Rvko.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@Kapitalis: Co do mieszkań to mogę się wypowiedzieć. To nie jest do końca tak że ceny mieszkań/domów rosną wyłącznie przez podatki. Tak naprawdę podatki nie mają na to dużego wpływu. Po zakończonym kryzysie ceny materiałów budowlanych gwałtownie poszły w górę (nawet o 30% w ciągu roku). Logiczne więc jest że ceny mieszkań
Oczywiście skrajny interwencjonizm stwarza ten sam problem, tylko zamiast bogaczy masz polityków.
Trzeba ogólnie znaleźć
( ͡° ͜ʖ ͡°)
http://www.landlord.com/rent_control_laws_by_state.htm