Wpis z mikrobloga

Pierwsze w mojej karierze (z aktualną będzie 6 własnych warek już + 1 u kolegi) piwo dolnej fermentacji. Pils.
Wyszło 26 litrów nastawu o gęstości 11*Blg. Drożdże Saflager W-34/70. Chmiele Marynka 45 g, Lubelski 25 g. Zacieranie infuzyjne (51*C-10 minut/62*C-15 minut/72*C-60 minut) w moim zautomatyzowanym kotle warzelnym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przy okazji robię test - pominąłem w procesie wysładzanie i od razu wlałem 40 litrów wody na zacieranie. Chcę sprawdzić, czy wpłynie to na spadek wydajności - aktualnie obliczenia pobieżne wskazują na poprawę wydajności :-)
#chwalesie #piwowarstwo #piwo
robs - Pierwsze w mojej karierze (z aktualną będzie 6 własnych warek już + 1 u kolegi...

źródło: comment_PHoAeoCrNf0ncY8P1i6zPh0NxlilimXC.jpg

Pobierz
  • 7
@Gronie: Chciałem mieć 20 litrów ale chyba wyjdzie tak z 23, skoro w tej chwili (początek fermentacji) jest 26. Dałem za dużo wody, tak o 2-3 litry za dużo, bo planowałem 12*Blg a mam 11 ;-)