Wpis z mikrobloga

Chcę nauczyć się piec chleb razowy. Do wypieków mam dwie lewe ręce, ale bardzo chciałabym zacząć jeść dobry chleb. Dziś pierwszy raz przeczytałam skład tego, co kupuję od paru miesięcy i złapałam się z głowię. Drogie Mirko, podajcie mi jakiś sprawdzony przepis, abym nie utknęła na godziny w kuchni ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#gotujzwykopem #chlebdomowy #przepisy
  • 23
@sillemo: woda, mąka i sól - najpierw zaczyn czyli trochę wody z mąką, dodaj odrobinę soku z kiszonej kapusty żeby zarazić bakterią coby fermentowało. Zakwas na minimum 12h odstaw.
Potem do zakwasu dodaj mąkę, sól i trochę wody i wyrabiasz. Zostaw w ciepłym miejscu potem przełóż do foremki i voila. Posmaruj wodą, to będzie chrupiąca skórka.
@sillemo:
Przepisany z zeszytu mojej różowej.

1/4 kostki świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem, dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na kilkanaście minut. Potem dodać resztę składników i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić na 30 minut. Potem uformować chleb i odstawić na