Wpis z mikrobloga

@Aerials:

Ogólnie desek kuchennych się nie pokrywa niczym, teraz jakaś moda nastała na olejowanie co jest idiotyzmem. Niektórzy kucharze "impregnują" deski płynną parafiną ale to jakaś sztuka dla sztuki.
teraz jakaś moda nastała na olejowanie co jest idiotyzmem


@mister_pink: Dlaczego idiotyzmem?

@Aerials: Nie wiem jak miałby działać ocet (i pierwszy raz o tym słyszę), ale olejuje się deski, bo olej wsiąka w drewno, przez co nie wsiąka w nie woda, co za tym idzie deska jest trwalsza.
@Goglez:

Olejowanie jest idiotyzmem bo olej do drewna nie nadaje się do kontaktu z żywnością, n chyba ze komuś nie przeszkadza że będzie czuł smak takiego oleju w potrawach o szkodliwości nie wspominając, a ten jadalny nie nadaje się do olejowania gdyż zjełczeje. Deska ma być najlepiej z buczyny i surowa, drewno jest wystarczająco zwarte aby nie przyjmować płynów bez olejowania.
drewno jest wystarczająco zwarte aby nie przyjmować płynów bez olejowania.

To dlaczego drewno się suszy? Samo to że da się drewno olejować jest dowodem na to że drewno jednak przyjmuje płyny, bo olej nie tworzy warstwy jak lakier, tylko wnika w drewno.