Wpis z mikrobloga

3 834 - 1 = 3 833

Tytuł: Londyniszcze
Autor: Stanisław Cat-Mackiewicz
Gatunek: zbiór esejów
★★★★★★★

Stanisław Cat-Mackiewicz był konserwatywnym publicystą, który tworzył w okolicach drugiej wojny światowej. W czasie wojny zmuszony został wyemigrować z kraju i na kilkanaście lat osiadł w Wielkiej Brytanii, gdzie piastował również różne funkcje w emigracyjnym rządzie polskim. Pod koniec życia wrócił do ojczyzny i w książce "Londyniszcze" przedstawił jego pogląd na "naturę angielską", taką jaką ją zaobserwował przy kontakcie z Anglikami i z obserwacji ich polityki zagranicznej. Jego anglofilizm szybko ewoluował niechęć wobec tego narodu, przy zachowaniu szacunku do jego osiągnięć.

Dobra książka, choć trochę nietypowa. Szereg trafnych obserwacji przeplata się tutaj z banalnymi narzekaniami i przypisywaniem ciemnych stron natury ludzkiej wyłącznie Anglikom. Skutkiem tego wyszła ni to analiza, ni to pamflet. Jednak podoba mi się to co przeczytałem i myślę, że warto się zapoznać z tą krótką (ok. 160 stron) książką, bo trafnie pokazuje przywary Anglików (okrucieństwo, snobizm, pogarda dla innych narodów, rasizm), które skrzętnie są ukrywane pod flegmatyzmem i rzekomym angielskim stylem, o którym najmniej chyba wiedzą sami Anglicy.

Mackiewicz stawia ciekawe tezy, że do napaści Niemiec w pierwszej kolejności na Polskę (a nie na Francję) doprowadziła w dużej mierze Anglia, która dała nam gwarancje w 1939 r. Anglicy ponoszą również częściową odpowiedzialność za I wojnę światową, której wybuchowi mogli zapobiec.

Myślę, że książkę najlepiej podsumowuje cytat z prof. R. Habielskiego:
""Londyniszcze" jest przede wszystkim traktatem o specyfice polityki brytyjskiej wymierzonym w polski romantyzm polityczny. Trudność z prawidłowym odbiorem tej książki, a zarazem intencji autora, polega na tym, że Mackiewicz krytykuje politykę brytyjską, wystawiając jej całkiem dobre świadectwo. Z jego rozprawy wynika, że była wolna od rojeń, pragmatyczna, zawsze uzgodniona z rzeczywistością i na ogół skuteczna. A zatem daleko różna od tej, którą zwykła prowadzić Polska."

#bookmeter
Dziadekmietek - 3 834 - 1 = 3 833

Tytuł: Londyniszcze
Autor: Stanisław Cat-Mackie...

źródło: comment_98YadDYR2nOV8aR8W05mTUc0dZboNOl7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach