Jedną z zalet mieszkania na wsi jest dostęp do faktycznie domowej żywności wytworzonej starodawnymi metodami z dość naturalnych składników. Ostatnio upolowałem od sąsiedniej gospodyni domowy ser jak zdjęciu. Mleko krowie z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnuszki. Cena za solidny kawałek (myślę, że spokojnie ponad kilogram) 15 zł. Smak wyborny. I jak tu żyć w mieście...
do faktycznie domowej żywności wytworzonej starodawnymi metodami z dość naturalnych składników.
@gobi12: domowa jest każda żywność robiona w domu, wiec takie to sobie, ale też znaczy, ze była kontrola nad składnikami więc zawsze jakiś plus. Starodawne metody jakoś nijak nie widzę jak mają być plusem. Naprawdę istotne jest, ze z naturalnych składników.
ergo: gdyby ten ser robiła pracownica w markecie, współczesnymi metodami ale bez konserwantów i upiękniaczy i z naturalnych składników
@Naxster: Jasne, że nie zawsze starodawna metoda to dobra metoda, czasami wręcz przeciwnie. Ale w niektórych przypadkach jej zastosowanie pozwala odkryć niedostępny już dziś smak.
@gobi12: Słyszałem od kilku osób, że teraz na wsi ciężko jest kupić mleko, czy mięso, bo mało kto trzyma już po kilka krów albo świń (dla siebie), jak to było kiedyś. Ponoć teraz ludzie albo mają "produkcję", czyli dziesiątki zwierząt i wtedy wszystko jest "zakontraktowane", albo po prostu nie trzymają zwierząt, bo się to nie opłaca. Potwierdzisz te informacje? Zastanawiam się, czy tak jest w całym kraju, czy może zależy to
@gobi12: Tez kombinuje, zeby zrobic w ten sposob @chuckd: Dokladnie tak jak mowisz. Przyklad z okolicy- wies ok 200 osob, oprocz duzej hodowli tylko u 2ch osob jest krowa. Mleko na wlasny uzytek, ludzie ze wsi wola isc do sklepu
#wiejskiezycie
#wies #domowejedzenie #ser #sery #zywnosc #jedzenie #kuchnia
Ale ja mam internet 120mb/s
Ale na krakowskim Kleparzu też kupisz
@gobi12: domowa jest każda żywność robiona w domu, wiec takie to sobie, ale też znaczy, ze była kontrola nad składnikami więc zawsze jakiś plus. Starodawne metody jakoś nijak nie widzę jak mają być plusem.
Naprawdę istotne jest, ze z naturalnych składników.
ergo: gdyby ten ser robiła pracownica w markecie, współczesnymi metodami ale bez konserwantów i upiękniaczy i z naturalnych składników
twaróg (krowi) 12zł/kg
bundz (owczy) z suszonymi pomidorami i czarnuszką 25 zł/kg
Czyli żadne 45zł
@herejon: to tak dosyć słabo jak na miasto. Miasto zaczyna się od 200 Mb/s ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@chuckd: Dokladnie tak jak mowisz. Przyklad z okolicy- wies ok 200 osob, oprocz duzej hodowli tylko u 2ch osob jest krowa. Mleko na wlasny uzytek, ludzie ze wsi wola isc do sklepu
Ale ważne że cyferki większe
Komentarz usunięty przez autora