Wpis z mikrobloga

Chciałem upiec dzisiaj swój pierwszy chleb na zakwasie.
Po 4 godzinach wyrastania (tyle wg przepisu miał wyrastać) wygląda jak na zdjęciu (powinien raczej dorastać do krawędzi prawie).
Co z nim zrobić?
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to dodać drożdży, albo zostawić go na noc, z nadzieją, że jeszcze urośnie.
Przepisy brałem stąd: Zakwas, Chleb
#bojowkapiekarska
EDIT. Zakwas dopiero co zrobiony (5 dni robiłem), miał zapach octowy, ale nie jestem pewien teraz, czy miał bąbelki.
Aryman93 - Chciałem upiec dzisiaj swój pierwszy chleb na zakwasie.
Po 4 godzinach wy...

źródło: comment_zD2tbE4u7REpfMvm8UxQT0tL2fLoGg9I.jpg

Pobierz
  • 12
@Aryman93: ja bym słuchał @Lilitu - jeśli zmienisz zbyt wiele w przepisie, nie będziesz wiedział, co spowodowało, że nie wyszło.
Pierwsze chleby na zakwasie zazwyczaj rosną średnio, bo zakwas musi się jeszcze ustabilizować. Więc raczej nie zarzucałbym sobie na twoim miejscu, że coś źle zrobiłeś, i piekłbym.