Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo

Jak to jest z tym wysładzaniem. W trakcie wysładzania wiadomo, że nie może się odsłonić młóto, ale gdy nalewam już ostatnią porcję wody również należy tego pilnować? Co się ewentualnie może stać, gdy przefiltruje się cała woda w młócie?
  • 5
  • Odpowiedz
  • 1
@fenis gdybyś wcześniej odsłonił mogłyby się zrobić małe kanaliki w młócie i woda przepływałaby luźno nie wypłukując z młóta tego co miało być wypłukane.
Na koniec to już nieistotne.
  • Odpowiedz
@fenis, @Gronie: akurat kanalikowanie występuje niezależnie od tego czy odsłoniłeś młóto czy też nie, a najczęściej można je spotkać jak odbierasz brzeczkę zbyt szybko. jeśli wysładzasz ciągle warto raz na jakiś czas zmieszać wierzchnią warstwę młóta, co by ewentualne kanaliki się pozapychały. no i odbiór z prędkością 1L/min maks - wiadomo, każdy chce kilka minut z całego procesu urwać

co do samego pytania: po dolaniu ostatniej porcji wody wysładzasz "do
  • Odpowiedz