Wpis z mikrobloga

W związku z opinią tego peruwiańskiego przedstawiciela ONZ o naszych rzekomych problemach z praworządnością, postanowiłem poznać te właściwe peruwiańskie wzorce sądownictwa i praworządności. No i znalazłem:
2009 - Indianie z Amazonii protestują przeciwko eksploatacji przez Limę ich regionu. Blokują drogi. Policja na śmigłowcach podlatuje do tych blokad i ogniem z broni maszynowej rozprasza, zabijając kilkadziesiąt osób. Policja po kryjomu pali ciała zabitych aby ukryć ich prawdziwą liczbę. Tamtejszy rzecznik praw obywatelskich (taki ichni Bondar) twierdzi że ofiar było mniej poza tym wszystko jest ok.Tamtejsza prokuratora też uznaje że wszystko odbyło się w zupełnym porządku. Peruwiańskie sądy umarzają wszelkie roszczenia ofiar.
#4konserwy #polityka #neuropa
Thorkill - W związku z opinią tego peruwiańskiego przedstawiciela ONZ o naszych rzeko...

źródło: comment_JFQkeMEzE60VkshaRaajRrzbAMUxeDDn.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Thorkill: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_polityczny_w_Peru_(2009)

17 czerwca 2009 peruwiański rząd, po rozmowach ze społecznością indiańską, postanowił skierować kontrowersyjne dekrety do Kongresu w celu ich unieważnienia. Premier Yehude Simon zapowiedział również podanie się do dymisji po ustabilizowaniu sytuacji w kraju. Premier Simon stwierdził, że „rząd musi wiedzieć, jak słuchać”. Uznał, że uchylenie części krytykowanych przepisów nie zaszkodzi porozumieniu o wolnym handlu ze Stanami Zjednoczonymi. Premier zapowiedział zniesienie stanu wyjątkowego i godziny policyjnej w regionie
  • Odpowiedz
@Kempes: Ale Kempes, po co wklejasz wikipedię? No i co ten fragment ma dowodzić. Bo apelować to se można a fakty są takie że sądzeni za ta akcje na razie są tylko ci Indianie. Tutaj masz blog o tym:

However, since then the government has approved a controversial expansion of the massive Camisea gas project, even though it will penetrate deep into the territory of uncontacted Indians.

Peru’s government has been heavily
  • Odpowiedz
jak się zakończył.

@Kempes: Zakończył się tak jak zawsze i wszędzie. Aparat państwowy niewinny, protestujący w więzieniach. Masz wyżej link do bloga, możesz sobie przeczytać.
  • Odpowiedz
@Thorkill: Czyli co, zamiast dyskutować o meritum mamy czepianie się danej osoby, jej przeszłości i pochodzenia? Może kawior jeszcze je?

Gdzieś już widziałem ten schemat.
  • Odpowiedz
dyskutować o meritum

@sosn: A jakie jest to meritum? Daj mi jakiś link do raportu tego gościa z Peru w którym pisze dokładanie co mu się nie podoba i dlaczego. Ustęp po ustępie w każdej ustawie.
Gość przyjechał, pokręcił się parę dni po Wawie i wygłosił przed kamerami przemówienie polityczne bez żadnych konkretów. Przecież to jest jakaś farsa. To już ta Komisja Wenecka się lepiej kryje bo przedstawia przynajmniej jakieś
  • Odpowiedz
@Thorkill: Nie mam pojęcia co on w ogóle powiedział, napisał. Nie znam zupełnie sprawy. Dostrzegam natomiast schemat odpierania krytyki przez PiS i sympatyków - doczepić się do osoby, zamiast do jej słów.
  • Odpowiedz