Aktywne Wpisy
W TYM TEMACIE UDAJEMY ŻE JEST ROK 1999
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
smilealittlebit +285
Dziś mi jakiś gość napisał, że #!$%@?ę głupoty mówiąc, że ceny w Paryżu i Krakowie są prawie identyczne.
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
Jutro zaczynam warzenie mocno chmielonej apy
Jakieś wskazówki jak trzymać temperaturę zacierania itp?
#piwowarstwo
@luzny_lori: wystarczy godzina
@Thor14: jak masz dobrą wodę, ale nie będę tu pisał nowemu piwowarowi o optymalnym pH.
Wyłączasz palnik, trochę wygrzewasz i przerzucasz zacier do kadzi filtracyjnej
@Thor14
Ja mam sondę termometra w garze cały czas.
Wrzucam słód jak jest te 73-74 st.
Po wymieszaniu zazwyczaj mam te 68 st.
Daję pokrywkę na garnek.
Po 20 min zamieszanie i jak trzeba to trochę podgrzewam. I tak co 20 min.
Po godzinie podgrzewanie do 76 st i przenoszenie zacieru do wiadra z filtratorem że sraczwężyka.