Wpis z mikrobloga

@TenebrosuS
Nie tak dawno temu, było znalezisko na temat prób odzyskania dawnego smaku pomidorów przez chińskiego naukowca. Bo się okazało, że producenci warzyw tak naciskali na producentów nasion w kwestii wytrzymałości i odporności na infeckcje/insekty, że smak został zepchnięty na boczny tor, jako mniej ważna cecha finalnego produktu. To nam się nie wydaje: warzywa i owoce były kiedyś smaczniejsze.
Bo się okazało, że producenci warzyw tak naciskali na producentów nasion w kwestii wytrzymałości i odporności na infeckcje/insekty, że smak został zepchnięty na boczny tor, jako mniej ważna cecha finalnego produktu.


@Endrius: akurat w przypadku pomidorów to najbardziej widoczne, większość tego co się sprzedaje w marketach to ani nie ma smaku żadnego, ani nawet nie wygląda. Jak się chce zjeść pomidora dobrego to trzeba w sezonie na ryneczku sobie kupić bezpośrednio