Jak ktoś jest z Wawy, Piaseczna lub okolic to zapraszam na degustacje sera osobiście, mam tez domowe nalewki i piwo, a bliżej grudnia bede wędził kiełbasy (⌐͡■͜ʖ͡■)
Jak ktoś jest z Wawy, Piaseczna lub okolic to zapraszam na degustacje sera osobiście, mam tez domowe nalewki i piwo, a bliżej grudnia bede wędził kiełbasy
@dildo-vaggins: jesteś jak Hannahalla, tylko bez cycków ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@ElCidX: przyznam ze tu poszedłem na łatwiznę i mam Borniaka z dymogeneratorem, po 3 latach wędzenia w beczce stwierdziłem ze koniec udręki z pilnowaniem ognia i zainwestowałem w technologie
@ElCidX: ładne cacko, przez chwile tez miałem coś takiego u rodziców na działce ale ze ostatnio nie mam tyle czasu to wole wrzucić wędlinę poczekać i wyciągnąć, nie muszę paru godzin stać i pilnować temperatury
@dildo-vaggins @spermiarz no #!$%@? panowie, dobraliście się nickami... niby miałbym całkiem niedaleko, ale chyba odpuszczę sobie takie spotkanie ( ͡°͜ʖ͡°)
Jak ktoś jest z Wawy, Piaseczna lub okolic to zapraszam na degustacje sera osobiście, mam tez domowe nalewki i piwo, a bliżej grudnia bede wędził kiełbasy (⌐͡■͜ʖ͡■)
@dildo-vaggins witam mireczku, tez mam zamiar sie zabrac za serowarstwo, mam okazjonalny dostep do swiezego mleka i uwielbiam #!$%@? ser ( ͡°͜ʖ͡°) przy okazji przypominam o tagu #piwowarstwo gdzie rozmawiamy sobie o piwerkach
@TOP___BK: ale nie jest homogenizowane (UhT) i nadaje się idealnie do sera, każde pasteryzowane w niskiej temp. do 75st. sie nadaje, poza tym świeże mleko tez trzeba samemu zapasteryzować bo świeże mleko ma dużo dzikich bakterii które mogą nam popsuć ser
@TOP___BK: tego mleka używam, a jak w przepisie mówią o mleku whole milk albo full milk to musimy szukać takiego minimum 3,8% tłuszczu (u nas czasem nazywane pełnym mlekiem)
@dildo-vaggins ja to bym pod pleśń podciągał ale wracało po przecieraniu czy to solanka, octem, spirolem. Nie mam pojęcia, pierwsze podejście. No i wrzuciłem też płatki chilli + papryki. Fajno koloru od annato suchy złapał.
#serowarstwo #diy #homemade #gotowanie
@dildo-vaggins: Pozazdrościć!
@ElCidX: przepis youtubera
https://www.littlegreencheese.com/2016/09/how-to-make-gouda-cheese.html
Następny w planach mam Butterkäse który dojrzewa tylko 4tygodnie a potem Järlsberg - taki aromatyczny z dziurami coś jak nasz Królewski
@dildo-vaggins: jesteś jak Hannahalla, tylko bez cycków ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Wołaj i rób relację jak będziesz robił kolejne sery.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
@dildo-vaggins: Czyżby oficjalne zaproszenie na #wykopiwowarszawa ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dildo-vaggins: Tylko Cheddar
Komentarz usunięty przez autora