@dildo-vaggins: mireczku, a powiedz mi czy dobrze Cie zrozumiałem - po solance suszyłeś 4 dni i od razu do wosku? ja słyszałem ze powinno się ok 3 tyg przed woskowaniem suszyć. masz sprawdzony ten patent czy eksperymentujesz dopiero? wspominasz tez o przecieraniu olejem, czyli rozumiem ze po np 3 dniach, aby zabezpieczyć się przed pleśnią, przecieramy olejem, tak trzymamy kolejny np tydzien, myjemy i do wosku? pomusz bo dopiero zaczynam ;-)
@ifiruledtheworld: na gorze dodałem link do przepisu, trzymaj się tego co jest w instrukcji i ci się uda, chodzi o to ze niektóre sery się woskuje a niektórych nie można i żeby nie pękała i nie wysychala skórka to się je raz w tygodniu naciera oliwą, poczytaj trochę to się wszystkiego dowiesz, nigdy nie robisz obu rzeczy naraz, albo wosk albo olej zależy jaki ser, i serów się nie myje, a
@dildo-vaggins po czasie wydobyłem kawałek z wosku bo miałem porcje różne. Wszędzie gdzie była papryka czy tam pomidor w płatkach jest potężna pleśń. Cały misterny plan w #!$%@? ( ͡°ʖ̯͡°)
@dutrasilva: bez dodatków to może leżakować dlugo ale jak dajesz inne niedojrzewające dodatki to musisz się z tym liczyć że one szybko pleśnieją a nie dojrzewają, ser z papryką czy ziołami wg. mnie nadaje się tylko do parafiny
@magrusia: ja parafine kupowałem bodajże w sklepie serowar, chyba ze 2kilo kupiłem ale na jeden ser to schodzi może ze 100-200g parafiny w zależności od ilości warstw. W zasadzie wszystkie akcesoria, formy itd brałem w tym sklepie.
Obecnie z rok albo więcej serow nie robiłem bo mi się znudziło xd
#serowarstwo #diy #homemade #gotowanie
Komentarz usunięty przez autora
wspominasz tez o przecieraniu olejem, czyli rozumiem ze po np 3 dniach, aby zabezpieczyć się przed pleśnią, przecieramy olejem, tak trzymamy kolejny np tydzien, myjemy i do wosku? pomusz bo dopiero zaczynam ;-)
@Hannahalla: To co, zostajesz mojo żono? ;)
Komentarz usunięty przez autora
Obecnie z rok albo więcej serow nie robiłem bo mi się znudziło xd