Wpis z mikrobloga

Domowa kapusta kiszona Małgorzaty

Składniki na 4 kg kapusty:
- 4 kg białej kapusty (najlepiej odmiany "twarda głowa")
- 2 łyżki soli
- 2 średniej wielkości marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie

Opcjonalnie:
- koperek
- kminek

Polecamy:
- garnek kamionka do kwaszenia z pokrywką 5 L

Przepis:
Kapustę poszatkuj i dodaj sól. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin, po czym dodaj przyprawy do smaku. Włóż całość do słoja, mocno ugniatając ręką lub ubijakiem do kapusty. Kiś tydzień, zbierając powstającą pianę. Po tygodniu kapustę należy przebić (np. rączką od ubijaka) - zrobić w niej 2 otwory, aby uwolnić gazy powstałe w wyniku fermentacji. Odczekaj 1,5 tygodnia i dodaj kapustę do ulubionych dań.

Po zakończonym kiszeniu kapustę należy przenieść z temperatury pokojowej w chłodniejsze miejsce.

BROWIN radzi: kapustę można także kisić wraz z jabłkami. Całe, nieobrane jabłka wkładamy do kapusty i razem kisimy. Smakują później genialnie zarówno jako przekąska, jak i oryginalny dodatek do surówek.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem
Pobierz Browin - Domowa kapusta kiszona Małgorzaty

Składniki na 4 kg kapusty:
- 4 kg biał...
źródło: comment_4wB7tEOjCXPGYR0ylMLhO9j6M2Q2exST.jpg
  • 7
@Browin: w kapuście sól robi za konserwant - jak za mało to szybko się zepsuje.. ( ͡° ʖ̯ ͡°) i będzie nieodpowiednio ukwaszona - mówię z własnego doświadczenia po prostu. A jeśli chodzi o marchewkę psuje ona bardzo kolor kiszonki - marchewkę standardowo dodaje się przed zjedzeniem! ( ͡° ͜ʖ ͡°)