Wpis z mikrobloga

Wczoraj zrobiliśmy z różowym kolejną porcję sushi, tym razem urozmaicając tym razem rolki o serek Philadelphia i ten śmieszny "majonez" ze zdjęcia. Poza tym w rolkach standardowo: łosoś, tuńczyk (zazwyczaj część smażymy na patelni normalnie, a do części dodajemy w trakcie smażenia sos teriyaki), surimi, ogórek, awokado, dwa rodzaje sezamu (jasny i ciemny). Poprzednim razem próbowaliśmy także usmażyć jedną rolkę w tempurze, ale efekt nie był jakiś wybitny i na kolejne próby poczekamy : D

Lubimy chodzić na sushi, ale wiadomo, że w domu wychodzi taniej - ukręciliśmy osiem rolek (pół kilograma ryżu do sushi). Zawsze początek jest "najdroższy", ale z tych pierwszych zakupów zostaje masa rzeczy, więc koszt kolejnych imprez znacząco spada. Przyznam też, że poprzednie chyba wyszły jakoś bardziej... żywe te rolki, te wyglądają blado, chociaż zapewniam, że w smaku pierwsza klasa :)

W komentarzu mogę dorzucić kilka zdjęć.

#foodporn #gotujzwykopem #sushi #chwalesie
Pobierz CKNorek - Wczoraj zrobiliśmy z różowym kolejną porcję sushi, tym razem urozmaicając t...
źródło: comment_lzmSaB8x4ghpublCa9SaEO6CbDa08B8V.jpg
  • 20
@CKNorek: Wygląda smakowicie. Wiadomo, że swoje taniej niż w restauracji a przy odrobinie wprawy i dobrych składnikach wcale nie odbiega od tego z restauracji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co to za majonez?
Smażycie tuńczyka?
@veldrinn: Majonez kilka dni temu pojawił się w Piotrze i Pawle i postanowiliśmy go spróbować. Chyba koło 22 złotych, tam go jest z pół litra. W naszej ulubionej susiarni w Krakowie mają inny, bardziej płynny tego rodzaju sos i myśleliśmy, że to będzie coś podobnego, ale faktycznie konsystencję ma bardziej majonezową. Czy bym polecił? Nie wiem, jak wykończymy tę butlę to na pewno szybko nie sięgniemy po kolejną : D

Tak,
Pobierz CKNorek - @veldrinn: Majonez kilka dni temu pojawił się w Piotrze i Pawle i postanowi...
źródło: comment_9BJb23Gdcljl1roDWCkfm94M7BFgKx0V.jpg
@CKNorek: jak chcesz trochę przycebulić, to warto zamienić serek Philadelphia na ten od Łaciate, smak niemal identyczny a cena polowę mniejsza ( ͡° ͜ʖ ͡°) niemniej gratulacje, ja się spokojnie najadam 1-1,5 rolki, a wy zrobiliście 8 :o
@CKNorek 1.5 daję radę na mega głodzie, normalnie to jedna :D głównie wina mojego różowego, że muszę dojadać :P a jak smakuje na drugi dzień? Bo słyszałem że już nie tak super
@ManTaQue: Zdecydowanie najlepsze świeże i tu nie ma co dyskutować. NATOMIAST ponieważ z moją różową uwielbiamy sushi jak #!$%@?, to na duży plus jest fakt, że wszystko jest gotowe. Mam dwie metody jedzenia "na drugi dzień" - jeśli ktoś uzna to za profanację, to trudno, dla mnie liczy się wtakim wypadku wygoda.

- bez podgrzewania: wyciągasz sushi z lodówki 30-60 minut przed jedzeniem, żeby złapało nieco temperatury;
- z podgrzewaniem: w
@CKNorek: my robiliśmy zawsze tylko świeże dotychczas, może kiedyś odważymy się zrobić na dwa dni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
My zrobiliśmy dość standardowo, tzn. pieczony łosoś z Biedry (marynowany w sosie), ryż do sushi, ogórek, serek Łaciate ( ͡° ͜ʖ ͡°), zrobiliśmy też wariację z awokado i tuńczykiem z puszki, ja różnicy nie zauważyłem, ale podobno jest ( ͡° ͜ʖ ͡
@ManTaQue: Dzięki : ) Łososia z Biedry zaatakowałem kiedyś na promocji, z 10 lat temu, później na pewno nie kupowałem : D Ale był dobry. Sezamu sypiemy różnie, mamy jeszcze kilka opakowań, więc się nie szczypiemy. Czasem przed daniem głównym atakujemy zupkę miso : D