Wpis z mikrobloga

Hej Mirki

Takie ma pytanie. Chciałbym kupić drona takiego max do 250zł ale chciałbym móc zamontować do niego kamerkę yi action camera (jeżeli znacie coś tańszego i lżejszego z identyczną jakością obrazu to będę wdzięczny) za pomocą jakiejś przejściówki żeby śmigła nie wchodziły w kadr lub nawet jakieś taśmy klejącej

Czy takie coś w ogóle jest możliwe?

Chciałbym sterować za pomocą pada ale obraz żeby był przesyłany z tej kamerki.

Jeżeli chodzi o drony to jedyne jakie biore pod uwagę to TIANQU XS809W i jemu podobne chodzi mi o mobilność (sładanie)

#drony
#gearbest
#xiaomi
  • 24
@dancap Ten dron to jakiś badziew i nie uniesie nawet 50g dodatkowego obciążenia.
W tym przedziale cenowym będziesz musiał zrezygnować z mobilności, ale akurat dziś ktoś wrzucił kupon na MJX Bugs 3 na BG za 75 USD. Przesyłanie obrazu z kamerki tylko po WiFi, ale myślę, że poza tym będzie ok.
@mike3e: Tak wiem że to badziew ale niestety mobilność jest mi bardzo potrzebna. Mam baaardzo mały bagaż a chciałbym zabrać sobie jakiegoś drona i połączenie czegoś takiego z tą kamerą powinno mi wystarczyć na ten raz ( w przyszłości zaopatrzę się w coś lepszego)
@HeavyFuel: Niestety nie znajdę w tym przedziale cenowym lepszego rozwiązania. Tylko ten dron pewnie nie udźwignie tej kamery. Myślałem że może wyszło coś mocniejszego wśród chińskich dronów.
@HeavyFuel: Wyprawa na Islandię zaplanowana na ostatnią chwilę. Chciałem nakręcić kilka ujęć na pamiątkę ale niestety do bagażu nie włożę nic więcej niż to badziewie ( WOW air niestety tutaj daje ciała)

Na kolejną wyprawę uzbieram na konkretny sprzęt ale teraz chciałem tanią alternatywę :D
@dancap może uda Ci się gdzieś wypożyczyć DJI Spark? Ma bardzo dobrą kamerę, stabilizację, obsługę gestami i będzie mniejszy niż ten dron z pierwszego posta
@mike3e: Tak wiem i pewnie jego kupię za rok bo nie chce robić sobie licencji ( mavic pro już takie wymaga) ale niestety tym razem chciałem pokombinować z czymś takim ;)
@dancap nie wiem jak z Islandią, ale w PL licencja tylko do lotów komercyjnych jest potrzebna. Jeśli masz drona o masie startowej powyżej 600g to musisz się trzymać 30m od skupisk ludzkich.
@dancap no spoko, ale ma silniki szczotkowe i baterię 900mAh. Nie wiem ile będzie latać z takim obciążeniem i ile startów wytrzymają ESC. Dochodzi jeszcze jeden ważny element. Przy jakim wietrze można nim spokojnie latać. Zgaduję, że na Islandii może być na tyle wietrznie, że ani razu nie skorzystasz. Latałeś jakimś dronem bez GPS wcześniej?
@mike3e: Tak mam taki bez GPS i dobrze mi szło jego opanowanie. Też się boje wiatru ale nie chce latać bardzo wysoko. No nic na obecną chwilę nie mam innej alternatywy. zobaczymy co z tego będzie oby wytrzymał trzy dni :D
@dancap miałem tego xs809hw ale powiem ci, że lekki wiatr i już problemy z opanowaniem. Na dole wydaje ci się że spoko ale wystarczy parenascie metrów wyżej, tam zawsze wiatr trochę mocniejszy i zaczyna się walka opanowanie drona żeby nie odleciał. Potrzebowałem w tym samym celu co ty ale po tej próbie zbieram na sparka. Nic inne sensownego nie ma. Mjx bugs 3 ale to duże nieskladane więc odpada.
@Wu70 wszystko zależy od umiejętności pilota i możliwości drona. W moim H501s, gdzie Fierfly Q6 zamontowałem na sztywno, ujęcia potrafią wyjść bardzo ładne. No i zawsze można je ręcznie ustabilizować w postprodukcji.
@mike3e: może nie jest źle ale na pewno daleko im do bardzo ładnych. Tak czy siak masz jeszcze gps i fpv, zupełnie nie ma porównania do bugsa z yi gdzie obraz będzie próbował zobaczyć przez wifi z yi. Dramat. Nagrywanie bez gimbala to ładnie wychodzi tylko w szybkich racerach ;-) Inaczej to ani lot ciekawy, ani potem ten filmik do niczego się nie nadaje.
a swoną drogą w h501s nie masz
@Wu70 Wiadomo, że nie jest to półka DJI, ale zasięg i czas lotu mam lepszy niż spark. No i sporo zabawy z modowaniem ;) Jest kamera 1080p 30fps. Nie jest zła, ale jednak Firefly q6 to inna półka. Zgadza się, że bez gimbala trzeba się napracować, żeby coś wyszło, bo albo lata się szybko w FPV i ma się wywalone, albo trzeba wcześniej zaplanować lot, a później ciąć w postprodukcji.