Wpis z mikrobloga

@Tryggvason: @sugasuga: to raczej kwestia wieku zakwasu niż ilości. Jak mam w przepisie 450 g zakwasu o hydracji 100%, 12 godzin wcześniej biorę 50 g zakwasu, 200 g wody i 200 g mąki i mieszam. Taki zaczyn jest równie aktywny, może nawet bardziej, a dużo mniej kwaśny.
@tptak czyli po wymieszaniu składników na zaczyn, czekasz jeszcze 12h zanim wyrobisz ciasto? Pomyślałem, że może za długo trzymałem zaczyn i zrobił się zbyt kwaśny. Ile wzrastał tobie chleb w foremkach? Robiłeś tylko jedno wyrastanie w foremkach?
@tptak jeszcze jedna sprawa. Postępowalem zgodnie z przepisem, ale konsystencja ciasta była na tyle luźna, że nie mogłem uformować bryły, tylko musiałem wypełnić formę łyżka. Powinienem był dosypac mąki czy lepiej nie?