Wpis z mikrobloga

#linux #linuxmint
Hej mirki, jak sformatować pendrive na linuxmint, żeby można na niego wgrać pliki większe niż 4gb. Próbowałem użyć gparted, ale exfat jest wyszarzone.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pandzior: po prostu gparted nie obsługuje formatowania do exfat. używaj ntfs, albo zamiast gparted zainstaluj program partitionmanager (manadżer partycji pod kde).

Albo tak jak ktoś zajebiście ci doradził wyżej używaj ext4 xD dzięki czemu pendrive nie będzie ci działał na windowsie (bez instalacji sterowników czy cholera wie co trzeba by tam doinstalować, bo domyślnie windows ext4 nie obsługuje)
  • Odpowiedz
@Pandzior: Jest dosyć wolny w porównaniu do współczesnych systemów plików, nie jest dostosowany do flash, jest zamknięty, jego obsługa na Linuksie nie jest idealna i chyba są 3 implementacje.

Jak z pendrive korzystasz tylko pod linuksami to weź jakiś linuksowy system plików. Jak pod innymi systemami to weź po prostu exfat. Nie potrzebujesz 95% rzeczy, które są wbudowane w NTFS.
  • Odpowiedz
@Pandzior: Co do stworzenia sobie pendrive z exfatem możesz albo zrobić to ręcznie w bashu albo programem "Dyski" (gnome-disks, pakiet: gnome-disk-utility). Z jakiegoś powodu gparted nawet na oficjalnej stronie nie ma wsparcia dla exfat.
  • Odpowiedz
@Pandzior: Jest dosyć wolny w porównaniu do współczesnych systemów plików, nie jest dostosowany do flash, jest zamknięty, jego obsługa na Linuksie nie jest idealna i chyba są 3 implementacje.

@Kryspin013:
Wolny i "niedostosowany" do flash? benchmark pokazuje co innego
Obsługa nie jest idealna? Od pięciu lat używam ntfs na linuxach i ANI RAZU nie miałem problemów.

Nie widzę żadnej przewagi exfat nad nfts, ale za to widzę przewagę
  • Odpowiedz
@jednorazowy: To teraz pokaż porównanie ntfs z niewindowsowymi systemami plików. Inna sprawa, że banchmark był robiony pod windą. Ciekawy jestem jak będzie pod linuksem...

Obsługa nie jest idealna? Od pięciu lat używam ntfs na linuxach i ANI RAZU nie miałem problemów.

Problemów z czym? Z odczytem i zapisem? A co z uprawnieniami czy innymi mechanizmami NTFS? Do tego standardowo obsługa NTFS w linuksach odbywa się przez fuse więc masz duży narzut
  • Odpowiedz
To teraz pokaż porównanie ntfs z niewindowsowymi systemami plików. Inna sprawa, że banchmark był robiony pod windą. Ciekawy jestem jak będzie pod linuksem...

Jak chcesz to pokaż. Szczerze znalazłem pierwszy z brzegu i więcej nie szukałem.

Problemów z czym? Z odczytem i zapisem? A co z uprawnieniami czy innymi mechanizmami NTFS? Do tego standardowo obsługa NTFS w linuksach odbywa się przez fuse więc masz duży narzut na procek przy operacjach na dysku.

Tzn. co z
  • Odpowiedz