Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Krs90 +558
#sejm #polityka #bekazpisu #bekazprawakow #afera #wyborykopertowe #komisjasledcza
Taki był wygadany ze swoją formułką, a tutaj odruchowo odpowiedział "nie" przy pytaniu czy kiedykolwiek włamano mu się na skrzynkę mailową. Teraz można śmiało założyć, że wszystkie maile wysłane z jego poczty nie były "atakiem hakera", tylko bezpośrednio jego działaniem.
Sekundę po odpowiedzi chyba dotarło do niego co zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Taki był wygadany ze swoją formułką, a tutaj odruchowo odpowiedział "nie" przy pytaniu czy kiedykolwiek włamano mu się na skrzynkę mailową. Teraz można śmiało założyć, że wszystkie maile wysłane z jego poczty nie były "atakiem hakera", tylko bezpośrednio jego działaniem.
Sekundę po odpowiedzi chyba dotarło do niego co zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pytanie jest czy po tylu dniach będę mógł dodać nowe drożdze? I czy nic się nie stanie jak dodam drożdże do cydru (Gozdawa French Cider G1)? Na drożdze piwowarskie pewnie bym musiał czekać z 2-3 dni, i boję się że do tego czasu brzeczka może już być do wylania (o ile już w tym momencie nie jest)
#piwowarstwo
- drożdże mogły być martwe - dodałeś jakiś suchy wiór czy zrobiłeś matkę drożdżową?
- może być im za zimno
Dodaj jakieś inne i tyle.
A temperatura jest ok. 20 st
a btw. z tego co pamiętam na tych drożdżach jest nawet obrazkowa instrukcja ;P
Drożdże płynne trzeba "wystartować" na dzień przed warzeniem w opakowaniu, a potem jeszcze zrobić starter na mieszadle. Jak wlałeś prosto z opakowania to zadałeś jakieś 10% potrzebne do fermentacji. Nie wyjdzie Ci w ten sposób nigdy piwo. Jak chcesz tak wrzucać prosto z opakowania to tylko drożdze suche.
Okej, dodaję te z cydru, zobaczymy co wyjdzie :) Najwyżej poleci do kibla.
Dopiero 2 warka więc błędy będą się zdarzać
Poczekaj jeszcze dobę, jak nic nie ruszy, a nie będzie śladów infekcji, to zapodaj do brzeczki takie drożdże jak masz. Może jakiś alkohol Ci jeszcze z tego wyjdzie. Jak masz drożdże suche, to zrehydratyzuj je przed zadaniem.
@phila_eagles: nie zesraj się. Nie ma znaczenia co zrobisz. Jak masz dobre drożdże to po prostu sypiesz na górę i wystartują. Co to za różnica, czy wezmą wodę z wody czy z brzeczki? Startery itp. to tylko ryzyko infekcji.
Pogadaj sobie z piwowarami z USA, oni robią wszystko na #!$%@? i nie mają praktycznie infekcji i kiepskich warek.
Kiedyś też nawadniałem drożdże, używałem po kilka razy itd. Teraz nie widzę sensu, walisz suche na powierzchnie, możesz nawet połowę paczki czy mniej i tak piwo wystartuje i tak będzie całkiem fajne.
Ale mnie śmieszą te wypowiedzi piwowarów co mówią, że ma być 18 stopni a jak będzie 19 to piwo do wylania xD
Po czym ich każde piwo jest zainfekowane syfem, bo się nie myją xDDD
Trzy elementy są potrzebne, żeby zrobić dobre piwo, po pierwsze - fermentacja, po drugi - fermentacji i po trzecie - fermentacja. Różne rzeczy przy ważeniu można olać, ale fermentacji nie.
Zbieranie drożdży z brzeczki to imho bezsens. Ile zaoszczędzisz?
@phila_eagles: jakie teorie xDDDD