Wpis z mikrobloga

  • 0
Możliwe że po dodaniu whirfloc piwo jest na początku gorzko palące? Zlalem z gara do fermentora i jakiś dziwny ten smak. Pali na finiszu. Nie wiem czy dawać drożdże? #piwowarstwo
  • 9
  • Odpowiedz
@dakcts: na myśl przychodzi mi gorzkość pochodząca z drobin chmielu zawieszonych w brzeczce - może to?
Whirfloc wnosi nic z takich rzeczy

btw. co warzyłeś z solą? jakiś porter/stout?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jaozyrys ale jak już jest niedobre? Dałem Epsom za dużo i uczucie jak słona chemia z palącym finiszem. Zawsze próbuje przed zadaniem drożdży i zawsze było ok. Teraz jest tragedia. Wątpienia aby drożdże słony smak usunely. To lekki Pale Ale, więc nie ma czym maskować tego smaku. A mam London Ale III starter i mogę jutro zadać do nowego piwa.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Peter_Mountain na 20, potem na 15 wysladzania 2 g. Ogólnie użyłem słodów co leżały 8 miesięcy w piwnicy. Słabo zamknięte, śrutowane. Sam nie wiem skąd ten smak.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Peter_Mountain przy zacieraniu było ok. Nic czarnego. Żałuję że dopiero na końcu spróbowałem, nie wiem w którym momencie się ten smak pojawił. Teraz kombinuje.
  • Odpowiedz