Wpis z mikrobloga

CHLEB TOSTOWY

Czas na domowy chleb tostowy :) Robi się go szybko, bez zakwasu, ze składników, które są zawsze w każdej kuchni ;) Chlebek jest pyszny, w smaku przypomina bułkę drożdżową, ale prawdziwego charakteru nabiera podczas zapiekania w tosterze, czy piekarniku, idealny do tostów, grzanek, czy zapiekanek, polecam! :)

SKŁADNIKI:

- 500 g mąki pszennej chlebowej,
- 320 ml wody,
- łyżka miękkiego masła,
- 5 g drożdży instant,
- 14 g soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka płynnego miodu

WYKONANIE:

W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami i solą. Odmierzamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier i miód. Wlewamy do mąki, dodajemy miękkie masło. Miksujemy przez ok. 3,5 minut na średnich obrotach (końcówki do ciasta drożdżowego). Przekładamy do natłuszczonej keksówki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 35 minut, aż bochenek ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z blaszki, przy pukaniu chlebka w spód, powinien wydawać głuchy dźwięk. Oznacza to, że jest upieczony. Smacznego! :)

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
źródło: comment_ziaXA8nYzp5eQUzzVJc1OtEEMgjrW3AO.jpg
  • 9
@Omate: zawiera więcej glutenu, dzięki czemu chlebek wyrośnie większy i będzie bardziej puszysty, ale musisz wyrabiać kilka minut, aby wytworzyła się siatka glutenowa :)