Aktywne Wpisy
Wychwalany +48
Pytanie do osób urodzonych we #wroclaw lub ogólnie #dolnyslask
Czy zaznaczony obszar jest dla Was czarną dziurą?
Nigdy tam nie byłem, nie wiem co tam jest i po co miałbym tam jechać.
#turystyka
Czy zaznaczony obszar jest dla Was czarną dziurą?
Nigdy tam nie byłem, nie wiem co tam jest i po co miałbym tam jechać.
#turystyka
Czy dla Wrocławian zaznaczony obszar to czarna dziura?
- Tak 62.0% (1243)
- Nie 24.2% (485)
- Częściowo 13.8% (277)
xxxzzz +78
Mam pytanie do #emigracja: czy w innych krajach też ludzie mają problem z myciem przed wejściem na basen? #!$%@?, chodzę regularnie i może z 5% osób bierze prysznic przed wejściem do basenu. Prysznice są robaki po to, żebyście myli się przede wszystkim przed a nie po basenie. Ale robaki robią zupełnie odwrotnie. I już pomijając to, że wnoszą bakterie do wody, to jeszcze ten smród zmiksowanych perfum, szczególnie jak jakieś Karyny
Wrzucałam tu już kiedyś mój ulubiony przepis na langosze - czyli tłusty i pyszny wynalazek kuchni węgierskiej, ale teraz mam zdjęcia krok po kroku więc wrzucam jeszcze raz :)
Przepis bazowy:
2 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i starte na drobnych, "jarzynowych" oczkach tarki)
400g mąki (mi weszło spokojnie 500-600g)
400ml mleka
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki oleju
Smalec do smażenia (2-3 kostki)
Śmietana 18%
Starty ser żółty
Drożdże, 100ml ciepłego mleka, cukier i kilka łyżek mąki rozmieszać i odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ma się nie kleić do ręki.
Odstawić na 1h, aż podwoi objętość.
Ciasto ma być lekkie, luźne i łatwo się rozciągać.
Rozgrzać smalec do temperatury 160-180°C
Z ciasta formować ręcznie placki, cieńsze na środku z lekko grubszymi brzegami i smażyć na rozgrzanym smalcu, do zezłocenia z obydwu stron.
Tradycyjnie na Węgrzech można spotkać langosze solo, z cukrem pudrem, dżemem, śmietaną, serem, a nawet keczupem. Moją ulubioną wersją jest zdecydowanie ta z mikstura czosnkową (podobno woda z czosnkiem, w domowych warunkach zamieniam na masło czosnkowe), śmietaną i startym żółtym serem.
Fajnie też dorzucić na wierzch chili albo boczku wysmażonego na chrupiąco dla przełamania :)
Krok po kroku w komentarzach :) #gotujzwykopem
@MercedesBenizPolska no nie każdy lubi ))¯_(ツ)_/¯
O cie hui ( ͡º ͜ʖ͡º)