Wpis z mikrobloga

Witam motoMirków i motoMirabelki. Pacjent to, (zgodnie z dowodem rejestracyjnym ( ͡° ͜ʖ ͡°)) Fiat Maluch Town. Tak wiem, że elegant to nie Maluch, niestety zapomniałem o tym powiedzieć urzędnikowi w Wydziale Komunikacji ( ͡º ͜ʖ͡º), ale już przechodząc do rzeczy, jaki olej wlać do silnika?
W zasadzie chodzi mi o parametry, poprzedni właściciel wiedział tylko tyle, że był wlany Lotos, następne dwa sezony już u mnie, przejeździł na Elfie TXI 15W40. Słyszałem, że niektórzy użytkownicy wlewali jeszcze gęstszy, a wiem, że np. 10W40 nie są w ogóle zalecane do Maluchów. Pozostać nadal przy 15W40? Przebieg wozu to 62tys.
#motoryzacja #pytanie #fiat126p #maluch
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KapitanPolska: Wlej 5W40 (lata wtedy jak dzik), np. lotos. Oleje "gęstsze" to bzdura, każdy olej ma taką samą gęstość, ważna jest lepkość. Olej 5W40 ma taką samą (a nawet większą w niektórych przypadkach) lepkość w temperaturze pracy oleju jak olej 15W40, za to jest czystszy i wysokiej temperaturze bardziej stabilny (nie zrywa filmu olejowego przy przegrzaniu jak mineralny), mniejsze ryzyko zatarcia silnika. Sprawdzi się w silniku malucha - sprawdzone na
  • Odpowiedz