Wpis z mikrobloga

@BeetleJuice: A sam przepis jest bardzo prosty. Duży garnek, ja używam takiego na 10L. Podgrzewasz w nim mleko do 30 stopni, dodajesz 2g chlorku wapnia, podgrzewasz do 38 i dodajesz 1g podpuszczki. Potem się robi skrzep, który się tnie i przekłada do formy serowarskiej. Tam sobie leży kilka godzin, przewracasz od czasu do czasu a po około 12h wkładasz na 3-4h do solanki. Nacierasz przyprawami (można je też dodać w czasie
@Qbol69: 74 stopnie to nie jest błąd, kolego. Jak masz mleko z niepewnego źródła (nie wiadomo jak z higieną sprzętu do dojenia, butelek, czy jest świeże itd) to lepiej spasteryzować, żeby nie było żadnych bakteryjnych nieprzyjemności

Świeże mleko "prosto od krowy" może bowiem zawierać liczne bakterie, jak: salmonella, gronkowce, shigella czy listeria, a także wirusy, w tym i takie, które powodują zapalenie opon mózgowych. Szkodliwe elementy mogą się dostać do mleka