Wpis z mikrobloga

@przomsik: Mozzarella – ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku wół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki.

Rzeczywiście
@AppleDash na 2 placki: ok 400g maki, 25g drozdzy świeżych, szczypta soli, łyżeczka cukru, 200-220 ml wody, 2 łyżki oliwy. Drozdze rozpuszczamy w wodzie dodajemy łyżeczkę cukru odstawiamy na 5-10 min. Mąkę (najlepiej typ 00) przesiewamy z solą, dodajemy mokre skaldniki wygniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem w cieple. Miejsce na min godzinę. Formujemy placek rozciagajac od środka ciasto, starajac się nie dotykać samych brzegów. Na uformowany placek ida pomidory, solimy odrobine je,