Wpis z mikrobloga

Nastał dzień, na który wielu z Was czekało! Dziś zachęcam do wykopywania przepisu na Langosz - tradycyjne uliczne węgierskie danie. Langosz w naszych ankietach pojawiał się już dawno i miał spore grono zwolenników. Wygrał ostatnie głosowanie zdobywając 562 głosów (26.85%) więc jest i on :D

Langosz to popularne na Węgrzech danie, które kupić można w specjalizujących się w jego sprzedaży budkach. Drożdżowe ciasto smażone na głębokim oleju podawane jest z przeróżnymi dodatkami, wśród których najpopularniejsze są śmietana oraz żółty ser.

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba. Niestety jak wiele tradycyjnych przepisów nie jest on raczej zbyt fit, ale nie zachęcam Was do tego aby jeść go codziennie, ale aby przygotować przynajmniej raz w ramach urozmaicenia swojej kuchni.

Jeśli zrobicie langosza i wrzucicie jego fotkę na #gotujzwkopem i mnie oznaczycie to będzie mi miło! Jeśli macie jakieś pytania to piszcie w komentarzach, każdemu postaram się w miarę posiadanej wiedzy pomóc :)

Dziękuje wszystkim, którzy mnie wspierają i pomagają poprzez wykopywanie i komentowanie znalezisk, plusowanie, wiadomości prywatne, itp.

Hajduszoboszlo!

_____________________________________

PS

#kuchniamg78 - jeśli ktoś chce to zapraszam również do śledzenia tagu z przepisami :)

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.
MG78 - Nastał dzień, na który wielu z Was czekało! Dziś zachęcam do wykopywania przep...

źródło: comment_EtQ7kbj7NC7C66wXHtqgC6X7UIOgUcwe.jpg

Pobierz

Co chcielibyście za tydzień?

  • Philly cheesesteak (USA) 26.4% (1486)
  • burek (k. bałkańska) 16.4% (922)
  • chili dog (USA) 16.4% (922)
  • papanasi (Rumunia) 8.4% (473)
  • Crème brûlée (Francja) 11.1% (622)
  • jakiś deser 4.6% (260)
  • tapas (Hiszpania) 15.4% (865)
  • coś innego (piszcie w kom!) 1.3% (74)

Oddanych głosów: 5624

  • 133
  • Odpowiedz
@MG78: to je dobro w placek zaklęte, szkoda że na krakoskim kazimierzu zamknęli jedyną dobrą restaurację serwującą to danie
  • Odpowiedz
W niedzielę robiłem bułki do burgerów według Waszego przepisu - do niczego! Dobrze, że miałem zapas mąki, bo z 200g (jak w przepisie) uzyskałem coś na wzór absolutnie płynnego ciasta na naleśniki. Ostatecznie zużyłem prawie 500g, dosypując co kilka minut daremnego ugniatania ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Natomiast przepis na chaczapuri sprawdził się doskonale, zrobiłem dwa i pół tygodnia temu - wyszło tak, jak powinno!
  • Odpowiedz
@PtakRockAndRoll: Nie mów, że na 100 ml wody użyłeś 500 gramów mąki. Hhydracja na takim poziomie to na pewno nie jest dobra. Jesteś pewien, że twoja waga działa dobrze?
  • Odpowiedz
@MG78: "Do miski wlewamy pół szklanki (100 mililitrów) ciepłej wody (około 40 stopni).Aby osiągnąć taką temperaturę gotuję wodę, a następnie mieszam ją w stosunku 1/1 z wodą mineralną i czekam 2-3 minuty. Jeśli możemy włożyć do wody rękę i jest ona ciepła, ale nas nie parzy, to ma odpowiednią temperaturę." - ok, teraz zrozumiałem, ale ten fragment brzmiał dla mnie tak, jakbym do 100ml ciepłej wody miał dodać 100ml chłodniejszej, żeby
  • Odpowiedz